COVID-19: Трябва ли да има ново затягане на мерките?
Да

or

Не
гласували: 734

Свалиха Минчев

С 23 гласа „За“ в отсъствието на съветниците от ПП ГЕРБ общинският съвет прекрати пълномощията на председателя Красимир Минчев. Това се случи на извънредна сесия свикана по искане на повече от 1/3 от членовете на съвета.

Първоаприлското заседание започна с кворум от 37 души, а в него първоначално участваха и представителите на най-многобройната група в съвета, тази на ПП ГЕРБ. Те се включиха в дискусията по докладната записка за възстановяване на белодробна болница в Шумен, но след края на гласуването напуснаха зала „Венета Вичева“. След нова проверка на кворума се оказа, че на заседанието присъстват 27 души и то може да продължи.

В кратки изказвания съветници от различни групи мотивираха искането си за прекратяванията на пълномощията на председателя Красимир Минчев. Лидерът на БСП Веселин Пенчев изрази съжаление, че Красимир Минчев отсъства и няма как да се защити. Причините за отстраняването му са много, коментира Пенчев. „За година и половина той не разбра, че е пръв между равните, а задачата му е да администрира, не да взема еднолични решения. Най-крещящ е примерът с несвикването на мартенска сесия, въпреки волята на повече от 1/3, повече от половината съветници. Отиде в сферата на единоначалието и вождизма, а скриването му от заседанието на общинския съвет го приемам за дезертьорство.“ – обобщи представителят на БСП.

Общинският съветник Добромир Драев отбеляза, че общинският съвет се е обезличил и се е превърнал в един печат на желанията на кмета на общината, нямало консултации, липсвало обучение на съветниците. Съветникът пожела следващият председател да бъде толерантен, да използва диалога, да следва правилата.

Адвокат Даниела Русева заяви, че заради непознаване на законите и необжалване на решения на общинския съвет решението за заплатите на селските кметове е влязло в законова сила. „Не се четат законите, има 18 закона, които регламентират местното самоуправление, но от председателя не видяхме да чете и да знае законите. Надявам се следващият да чете.“ – обобщи Русева.

Бившият кмет Красимир Костов отбеляза, че председателят се е дистанцирал дори от пандемията, няма нито едно решение, взето по този повод, а моделът му на управление е порочен и бие по авторитета на общинския съвет. Костов отправи питане към кмета защо не е организирал общинската администрация да разработи материали за сесията, тъй като един от мотивите на Минчев да не свика заседание през март беше липсата на внесени докладни записки.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *