С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Санирането – догодина

Санирането на панелките може да започне догодина

Санирането на панелките може да започне догодина

Реалното строителство по санирането на панелките ще започне не по-рано от следващата година. Първите строителни фирми може да бъдат избрани и в късната есен на тази година, но никой няма да почне да ремонтира посред зима.

Това е заради сроковете на обществените поръчки, които са задължителни, а вече има и обжалвания, разясни днес гл. експерт по европейските проекти в общината Данаил Данчев.

След одобрението за саниране, за всеки блок или група блокове се провеждат три обществени поръчки, за всяка от които законният срок е 3 месеца. “Общо – 9 месеца процедури, което директно ни праща в следващата година”, пресметна Данчев.

До момента в Шумен има подадени 19 заявления от етажни собствености, 18 имат сключени тристранни договори с “Българска банка за развитие”, три блока са на път за подадат заявления, с които общата цифра ще стане 22. Като брой апартаментите са 1 274 с 3 150 човека в тях. Общата разгърната площ е 120 000 кв. м. За сравнение в цялата страна са сключени 1 070 тристранни договора.

До момента общината е обявила три обществени поръчки за обследване. Критерият е най-ниска цена. Първата е за 10 сгради и е приключила на 16 юни, но се обжалва от некласирана фирма. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство на 2 юли. Срокът за произнасяне е месец, т.е. 2 август. “От практиката обаче знаем, че комисията обикновено се бави, а сега има и отпуски и може да отиде до есента”, опасява се Данчев.

Втората процедура е за три блока. На 8 юли общинската комисия е избрала изпълнител и още не е обжалвано, но срокът за това още не е изтекъл (да не чуе дявол). Третата поръчка по ЗОП е за две сгради и е на етап оценка. В нея участват четири фирми, дали са цени, но се чакат обосновките им, защото някои са подали подозрително евтини оферти. За последните три одобрени блока поръчката ще бъде обявена до края на тази седмица.

“Стараем се в рамките на две седмици след подписването на тристранния договор да пуснем и обществена поръчка, за да вървят по-бързо. Добре е, когато сградите са повече, защото няколко поръчки наведнъж трудно се администрират”, обясни експертът.

Според него интересът към програмата в Шумен вече бил позатихнал, макар че се появиха облекченията за кандидатстване на отделни входове и 95 на сто съгласие от собствениците. Това последното, според Данчев, не работело, защото така или иначе в програмата е записано, че санирането не може да прескочи един или два апартамента (колкото са 5% от един блок), трябва да се ремонтират всичките.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *