Искате ли да има предсрочни парламентарни избори?

or

гласували: 47

Савата чете

Над 750 ученици от СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен и техните преподаватели се потопиха в света на знанието и въображението чрез участието си в инициативата на фондация „Детски книги“ – „Остави всичко и чети” 2021.

Събитието, преминало под надслова Защото 15 минути правят чудеса, а четенето трябва да бъде празнувано! и имащо за цел да насърчи четенето, превърна възпитаниците ни в съмишленици на над 14 000 четящи българи по цял свят. Инициативата, позната в много страни по света като  D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read – от английски „Остави всичко друго и чети”), води своето начало от книгата „Рамона Куимби на 8 г.”, написана в далечната 1955 г. от американската писателка Бевърли Клиъри. В книгата се разказва за учителката на Рамона, която отделя всеки ден по малко време, в което децата могат да четат в тишина онова, което им харесва. Именно тази идея на Клиъри подтиква редица организации, ангажирани с насърчаване на четенето, да обявят 12 април, рождената дата на писателката, за Ден “Остави всичко и чети”. В този ден всеки е поканен да отдели няколко минути да почете на спокойствие – без изисквания, без необходимост от обратна връзка, без препоръчани или задължителни книги.

Учителите и учениците от училището на езиците, информационните технологии и изкуствата прегърнаха с желание инициативата, тъй като тя е и естествено продължение на собственото ни предизвикателство #саватачете, което не спира да събира четящите малки, големи и още по-големи деца (защото дълбоко в себе си всички оставаме деца, които обичат вълнуващи истории) и техните послания: https://bnr.bg/hristobotev/post/101451003?fbclid=IwAR2mwf3ZMA46r2O25VUUlKbAmjvFNHQBArSLuk7g-MDAaFW7V5chrH-KdE4. Каним всички, които имат апетит към четенето, да се включат, като си направят снимка/селфи с корицата на обичана книга и любим цитат от нея до Световния ден на книгата и авторското право (23 април) и я . споделят с #саватачете, за да ни потопят в магията на словото. Защото „четящият човек е красив“!

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *