С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

Ромски будител

Приз за млад будител и вдъхновител получи на церемония в сградата на МОН образователният медиатор от СУ “Трайко Симеонов” Георги Шабанов. Отличието му връчи лично министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в навечерието на ромската Нова година. Инициатор за тържеството беше мрежата “Амалипе”, ментор на образователните и здравните медиатори в ромската общност, а водещ на самото събитие стана регионалният педагогически координатор на “Амалипе” за Североизточна България шуменката Силвия Станчева.

“Щастлив съм и приемам наградата като оценка за дейността ми, работата, която вършим аз и моите колеги е била забелязана и оценена. Ще се радвам както това, което правя, така и полученото признание да вдъхновят други млади хора от ромската общност и да ги вдъхновят за работа като медиатори, а някой ден да заемат моето място.” – сподели пред Шмоко.бг Георги Шабанов.

“Образователните медиатори се борят децата на България да имат бъдеще.” – С тези думи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков приветства медиаторите в МОН, поздрави ги с ромския празник “Василица” и ги награди за техния всеотдаен труд. Министърът благодари за усилията на всички над 1000 души, които работят с всяко семейство поотделно, за да привлекат децата в училище.

Голямата награда “Образователен медиатор на годината” акад. Денков връчи на Николай Огнянов от Гулянци, Плевенско. Мира Стефанова от добричкото село Победа получи отличие за “Овластяване на ромската жена”. Специална награда за добротворчество и застъпничество получи Фатме Арслан от Пловдив. Награда за теренна работа и постигане на диалог заслужи Тихомир Георгиев от община Криводол.

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който също бе гост на тържеството, връчи специален приз за утвърждаване и развитие на мрежата на образователните медиатори на Ангел Ангелов от Шумен и Алдин Стефанов от Нови пазар. Отличени бяха и техните колеги от страната Стефан Стефанов, Ирена Михайлова, Бойчо Кочев, Лариса Антонова и Златина Памукова.

Отличените медиатори са назначени по проектите “Подкрепа за успех” и “Активно приобщаване в системата на предучилищното образование”, финансирани от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Тяхна основна задача е все повече деца да влязат в клас и да останат там колкото може по-дълго. В тази посока работи и Центърът за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” с мрежа от училища, които работят за приобщаване на децата към образованието.

Преди церемонията по награждаването ученици от 106 ОУ “Григорий Цамблак” в София сурвакаха министрите по повод ромската Нова година и поздравиха гостите с музикални изпълнения. Министър Денков поздрави децата за таланта им, подари им книги и им пожела щастливо детство и старание в училище.

Гости на тържеството бяха също Н. пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България, както и представители на различни институции, ангажирани с интеграцията на ромските деца.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *