Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 465

Ромска интеграция

Председателят на съвета Ширин Вели и експертът по ромските въпроси Иван Златев (до нея/представиха мониторинговия доклад за напредъка по интеграцията на ромите.

Обобщен мониторингов доклад за 2017 година по изпълнението на Областната стратегия за интегриране на ромите 2012-2020 година бе представен днес на заседанието на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси в Шумен.

Приоритетите и препоъките, според експерта по ромските въпроси в Областната управа Иван Златев, са свързани с образованието, здравеопазването, зетостта, жилищните условия, върховенството на закона и недискриминация на ромския етнос. Според анализа е намалял процентът на отпадналите от училище ромски деца, което е постигнато чрез индивидуални срещи и дискусии с деца и родители от рисковите групи. За миналата година в областта отпаднали от училище са 66 ученици, отчете Златев и подчерта, че целта е броят им да бъде сведен до минимум.

В областта на здравеопазването Златев отчете неблагоприятната среда, в която голяма част от ромите живеят, поради което са им осигурени редица безплатни прегледи заради прекъснатите им здравни осигуровки.

В областта  на жилищните условия в доклада се отчита, че много от ромите имат роднини, които работят в чужбина и по-добрите доходи, получавани там, им дават възможност за подобряване на средата, в която живеят, а това е стимул и за останалите роми, подчерта Златев.

В областта на борбата с дискриминацията на ромския етнос, Златев посочи, че тази година има 6 жалби за дискриминация, по които са образувани производства, но не уточни нито общините, където са заведени, нито темите, по които се жалват ромите. През  миналата година жалбите са били 10.

Отчетените проблеми са свързани с миграцията на родителите и оставянето на децата на грижите на възрастните родители, отпадането от училище, както и с ранната женитба, коментира Златев и подчерта, че по-добрата координация с метните власти и НПО-сектора може да доведе до подобряване на работата.

Представители на НПО-организации коментираха проектите, по които работят във връзка с интеграцията на ромите. Според Серги Каракашев, председател на фондация „Искра“ общините трябва да подпомагат в по-голяма степен неправителствените организации, които работят с ромите, за да има положителни резултати.

Представителката на Образователен център “Амалипе” Силвия Станчева /в средата/ представи проектите, по които НПО-то работи.

Опитът на Образователен център „Амалипе“ сподели шуменският му представител Силвия Станчева. Тя подчерта, че работят с 30 училища на територията на областта и резултатите са видими. Забелязва се по-голяма  мотивация и стремеж на ромите да завършат определена степен образование, за да получат професия и да се класират на пазара на труда. Резултатите от участието в различните проекти като „Всеки ученик ще бъде отличник“, „Защо средно образование“, „Готови за училище“ и др. значително са намалили отпадането на децата от училище, ранните бракове, както и се е повишила мотивацията да бъдат полезни на себе си и на обществото, каза Станчева.

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси в Шумен, чийто председател е зам.-областният управител Шерин Вели, направи промени и в състава на съвета.

 

Коментари

  • Исмаил февруари 24, 2018 в 10:30 pm

    Тази от “Амалипе” пак се прави на интересна, нали е една от тях. И тя като на останалите толкова й се работи, така че добре се е ориентирала, проектите не са лоша работа, друго и да не е, то падат добри пари. Другото е бля-бля, ала бала. …..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *