Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 729

Риск за обществения транспорт

За риск от спиране на обществения транспорт алармираха днес представителите на „Шумен пътнически автотранспорт“ на проведеното заседание на Областната транспортна комисия, свикана от областния управител проф. Стефан Желев. Причината е, че фирмата работи на загуба заради нерегламентирания превоз на пътници от други автомобили, таксита и бусове, които работят в сектора на сивата икономика и не плащат никакви данъци, нито издават билети или касови бележки. Проблемът е национален и на 13 януари се очаква да има всеобщ протест на превозвачите в България.

Според представителите на „Шумен пътнически автотранспорт“ проблемът е сериозен и има вероятност районът да остане без обществен транспорт, както това вече е станало в Кюстендил и Пазарджик. Същият проблем вече е реалност и  в община Върбица, където кметът инж. Мердин Байрям спешно организира създаването на общинско предприятие по транспорт.

Фирмата за обществен транспорт представи списък с автомобили и конкретни места, където нерегламентираните превозвачи извършват транспортна дейност именно по обявената от общините  транспортна схема. Те алармираха за дублиране на градските автобусни линии, разправа с в водачите на обществения транспорт, за организиран превоз с микробуси от Шумен до общини от областта. Поради невземане на мерки срещу незаконните превозвачи, има опасност цели общини да останат без обществен транспорт, каза Галин Банков и настоя държавата, общините, гражданите да проявят непримиримост и воля да се справят с тази част на сивия сектор, заради които 200 млн. лв. не влизат в държавния бюджет.

Според областния управител държавата трябва ясно и категорично да се намеси в този сив сектор. Не може нещо незаконно да продължава да работи, категоричен бе проф. Желев.

Според представителите на Пътна полиция, НАП, Автомобилна инспекция и др. проверки се правят редовно, но доказването на нерегламентиран превоз е почти невъзможно, тъй като пътниците не се признават, че се возят срещу заплащане. По време на заседанието стана ясно още, че Автомобилна инспекция скоро вече няма да има досегашните контролни функции. Касовите апарати на такситата не са свързани с НАП, което лишава приходната агенция от контрол.

От полицията алармираха , че нормативната база в наказателния кодекс е остаряла, поради което Районните съдилища отказват да образуват досъдебни производства. Нарушителите си плащат глобата от 200 лв. и продължават да нарушават правилата, напомниха от полицията.

Решено бе да се създаде междуведомствена комисия с представители на икономическа полиция, пътна полиция, МВР, Автомобилна администрация и НАП, която да започне работа по график за недопускане извършването на нерегламентирани пътнически превози на територията на област Шумен и ежемесечно да информира областния управител. Препоръчано бе на общинските транспортни комисии до 17 януари да направят съвещания, на които да бъдат набелязани мерки за противодействие на нерегламентираните превози.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *