Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

Решение за Мътница

Кметът Любомир Христов се срещна днес с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова във връзка с изпратеното от общината писмо в министерството с искане за отпускане на финансови средства за решаване на проблема с водоснабдяването на кв. „Мътница“, съобщи пресцентърът на Община Шумен. Информация за срещата публикува на сайта си и МРРБ.

„Български ВиК холдинг“ ЕАД е поел ангажимент да съдейства с финансирането в решаването на водния проблем за жителите на квартал „Мътница“ в гр. Шумен като първи етап от проекта за възстановяване на водопреносна система „Мътница“.

Това е било уточнено на срещата, в която са участвали министър Петя Аврамова, Илиян Илиев и Иван Иванов от ръководството на държавната компания, областният управител на Шумен Стефан Желев, кметът на Община Шумен Любомир Христов и управителят на „ВиК Шумен“ Жанета Георгиева – Панайотова.

Около 1000 жители на квартала са засегнати от нарушения във водоснабдяването заради продължителното засушаване и намалялото количество вода във водоизточника, който го захранва.

За да се реши проблемът за кв. „Мътница“, се предвижда да бъде възстановен и въведен отново в експлоатация дълбок сондаж, който е част от водопреносна система „Мътница“. Прогнозната стойност на нужните средства е около 370 хил. лв. Изпълнението на дейностите ще се поеме от „Водоснабдяване и канализация“ ООД в Шумен.

Водопреносна система „Мътница“, която не е в експлоатация повече от 30 години, включва още други шест сондажа и съоръжения. След като бъде възстановена, системата може да осигури алтернативно захранване с питейна вода за жителите на гр. Шумен. Чрез въвеждането ѝ в експлоатация количеството вода, което се подава от язовир „Тича“ за града, ще бъде намалено с 25%.“

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *