С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,889

Рецитаторски конкурс

На 19 април рецитатори от цялата страна ще пристигнат в Шумен за участие в ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Организатори са община Шумен и Институт Лист – Унгарски културен институт София. Рецитаторите ще могат да се изявят от 19 до 21 април 2024 г.  на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Официалното откриване на конкурса е на 19 април от 18,00 часа пред театъра, а връчването на наградите – в 10 ч. в неделя.

Тазгодишното издание е посветено на 95-годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на община Дебрецен, Съюза на артистите в България, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Български културен институт – Будапеща, семейство Поповски, къща-музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.

112 ученици, студенти, артисти и непрофесионалисти са подали заявки за участие в 29 издание на конкурса, който ще се проведе в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Тази година участниците в раздел „Дигитална поезия с Новател“ са 29. Печелившите клипове ще бъдат качени на YouTube страницата на сайта на Институт Лист София. Участниците, които  ще изпълнят по свой избор произведения от унгарската и българската поезия са 83.

За всички победители са предвидени парични награди, а голямата награда за изключително художествено изпълнение „Владимир Трандафилов“ е на стойност 1500 лева. Официални гости на събитието са Бернадет Колар – зам.-ръководител на Посолството на Унгария в София и Сандра Мишкеди – директор на Институт Лист – Унгарски културен институт София.

Повече информация за конкурса e публикувана в сайта на община Шумен в раздел „Култура, младежки дейности и спорт“, в секция „Култура“.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *