С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Реновират концертната зала

Концертна зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на общинската администрация ще бъде реновирана изцяло, стана ясно по време на днешното заседание на комисията по култура към Общинския съвет в Шумен. Съобщението бе направено по повод искането на съветник Живка Тонева да бъде подновено сценичното осветление, което създава проблеми на местни и гостуващи артисти. По този повод бе заявено, че общината предвижда да се направи основен ремонт на аспирацията, на въздуховодите и топловодите, специална обработка на стените, цялостна подмяна на столовете, осветлението и озвучаващата апаратура. На първо време обаче ще бъде подменено осветлението, докато започнат основните ремонтни работи, за които не стана ясно кога се предвижда да стартират.

Тонева настоя да бъдат заделени средства за читалищата и особено за санирането на читалището в Царев брод, което тази година навършва 100 години. Според кмета на селото Стефан  Живков ремонт на читалището не е правен близо 30 години, а ремонтираният миналата година покрив вече течал. Той поиска общината да предвиди средства за юбилея на читалището и заяви, че със собствени средства ще подмени дограмата на сградата.

Кметът на с. Царев брод Стефан Живков

„Имаме проект за енергийна ефективност, искаме външно саниране, защото мазилката пада, таванът е много зле, покрит е с пластмасово пожароопасно покритие. Трябва да се намерят 60 000 лв., за да стане ремонтът“, настоя кметът Стефан Живков. За намиране на средства и изготвяне на анализ призова и съветник Метин Джамбазов. Зам.-кметът по култура Найден Косев обеща строителната дирекция да подготви разчети, както и да определи вида на ремонтните дейности, а финансовата дирекция да предвиди средствата.

По време на обсъждането стана ясно, че Министерството на културата ще отвори, вероятно през октомври, програма, по която читалищата ще могат да кандидатстват. Не стана ясно какви средства се предвиждат по нея.

Тонева подчерта още, че не са предвижда средства и за филиала на БАН в града. Стана ясно, че оттам не са подали искане, поради което не са включени в бюджета, както това става всяка година.

Със свое решение комисията по култура предостави база на новосформирания Клуб „Култура за Шумен“ в Ганушевата къща на ул. „Цар Освободите“. Клубът ще ползва залата безвъзмездно в срок от пет години и ще заплаща от своя бюджет консумативите. Идеята на клуба, представена от Иван Карадочев, е да реализира мероприятия извън културния календар на общината, както и свои инициативи. В къщата се помещават още Фондация „П. Владигеров“, както и администрацията на Туристическото предприятие.

Коментари

  • зимзелен януари 24, 2020 в 7:56 am

    Чудесно е, че най-сетне са помислили за голямата зала в сградата на Общината. Тя не е строена за концертна, нито за сценична. Прочетох за ремонти, но не виждам да се предвиждат помещения за изпълнителите: съблекални, гримьорни, нещо от този род; и а реквизит евентуално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *