С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,096

Ремонтът върви, парите не стигат

Най-малко 400 хиляди лева не стигат за да може да бъде извършен пълноценен ремонт на сградата на Младежкия дом в Шумен, това стана ясно при днешната обиколка на строителния обект на кмета, екипа му и общински съветници.

Обновяването на сградата се реализира със средства по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, с кредит от Фонда за градско развитие за Северна България и със съфинансиране от страна на Община Шумен, като общата стойност на проекта е над 2,518 млн.лв. Парите, обаче не стигат, защото проектът е писан през 2013, подаден е през 2019, а голяма част от дейностите, които би трябвало да се извършат при ремонта на подобна сграда изобщо не са били заложени от авторите на самия проект.

Част от нещата излезли като необходимост за изпълнение след като започнал ремонтът на сградата. В концертната зала, например, настилката е направена за сметка на фирмата-изпълнител, защото не е заложена в предвидените дейности по подготовката на основата за поставянето на нова настилка по проект, твърди Драгомир Василев от „Автомагистрали Черно море“, изпълнителя на ремонтните дейности.

Нищо не се казва в проекта за близо 500-килограмовия полилей, който е с лебедка за сваляне за обслужване, която изисква 4-5 души. Сега би трябвало да бъде сменена с електрическа. Иначе осветителното тяло ще бъде стъклария без крушки. „Постоянно излизат нови и нови помещения, които и Младежкият дом не знаят, че ги има“, коментира Василев.

Преди седмица, когато идвахме на оперативка констатирахме, че има неща, които трябва да бъдат свършени задължително, а които не са включени в проекта. Това са неща, които са излезли в процеса на работа”, обясни пред журналисти кметът Любомир Христов.

„Проектът е планиран като рехабилитация и внедряване на енергийни мерки и достъпна среда. Оттам нататък, ако довършим само тези дейности, оставяме сградата наполовина ремонтирана. В момента в който вече е започнало строителство се изпълняват едни дейности, които, сега е моментът да бъдат извършени“, обясни присъстващият на срещата Галин Антонов, който работи като главен архитект в община Шумен.

За да бъде извършен качествен ремонт е необходима актуализация на бюджета, която да предвиди още средства за Младежкия дом. Въпреки това и „новият“ младежки дом ще е силно компромисен, тъй като една от архитектките, участвали в проекта и притежаваща права върху проекта, която вече на възраст над 90 години е отказала осъвременяване на фасадата и не се е съгласила на друг цвят, освен сиво, с което след иначе модерния ремонт Младежкият дом ще изглежда като огромен остарял трафопост за 3 – 3.5 милиона лева в центъра на града.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *