Подкрепяте ли проектокабинета на Слави?

or

гласували: 387

Ремонтират бюджета

 

Текущи промени по разхода на бюджета на община Шумен за 2018 г. ще бъдат направени на предстоящата на 26 април сесия на Общинския съвет. Още на първото тримесечие се оказало, че в някои пера не достигат 250 000 лв., докато в други има излишък.  Това стана ясно на днешното заседание на Консултативния съвет към Общинския съвет, който определи дневния ред на сесията. Според  председателя проф. Борислав Беджев причината за ремонта на бюджета е, че в някои дейности има резерви и за да не се спират ремонти и други дейности е редно да се извършат промени, за да има полезен ефект. Промените са балансирани, уточни проф. Беджев.

Друга точка от дневния ред предвижда да се обсъди предложение за трансформиране на част от целевата субсидия за капиталови разходи за неотложен текущ ремонт на участъци от общинската пътна мрежа.  Спред проф. Беджев средствата ще отидат за ремонт на пътя  Шумен – Царев брод. „Средствата са заложени в бюджета за тази година и всъщност ще стане преразпределение между пера от бюджета, за да се отговори на нуждите“, каза проф. Беджев.

Ще бъде обсъдена и Програма за насърчаване и подкрепа на малкия бизнес за периода 2018/2020. Програмата е разработена от ТППШ. Финансовата рамка предвижда от бизнеса да дойдат около 1 млн. лв., а делът на община Шумен ще бъде 139 000 лв. Целта на програмата е да създаде предпоставки за реализиране на проети. Според проф. Беджев община Шумен не би следвало да има задъжителен  финансов ангажимент по нея ,а препоръчителен характер и участието на общината да се решава за всеки отделен проект, уточни Беджев. Според проф. Добрев общината не бива да приема и условия за устойчивост. „Има установена ниша, където работодатели и община могат да привличат средства от еврофондовете. Тя е адресирана към младите хора – да се повишават компетенциите с курсое и семинари и да преминат в категорията млади предприемачи.

Съветниците ще трябва да решат и въпроса за отдаване под наем чрез търг на обособени части от новоизграждащата се спортна зала „Арена-Шумен“. Преди година се проведе среща между кмета и бизнеса, на която бизнесът заяви желание да участва чрез наемане на обособени части. „Желанието на общинската администрация е разходите по поддръжката на залата да не товарят общинския бюджет, а да се намери форма на взаимодейтвие и партньорство, така че бизнесът да поеме част от издръжката“, каза проф. Беджев. Кои обособени части ще бъдат отдадени, ще стане ясно на сесията.

На предстоящата сесия ще бъдат гласувани номинациите за Наградата на Шумен в системата на културата и изкуствата, както и в системата на образованието и науката.

Кметът Любомир Христов внася още две докладни – за удостояването на Ваньо Георгиев, бивш директор на ПМГ „Нанчо Попович“ със „Златна значка на Община Шумен“ и за удостояването на проф. Христо Трендафилов със званието „Почетен гражданин на Шумен“.

Ще бъде подложена на гласуване и Стратегията за развитие на образованието в Община Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *