Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 729

Ревизоро ръси дъжд в парламента

“Пускам дъжд, но невинаги се случва” – така министърът на околната среда и водите Емил Димитров  – Ревизоро отговори на въпрос на депутата от 30-и МИР Иван Иванов за водоподаването в Шумен. Ревизоро посочи, че заради сушата през последните години нивата на язовирите не са високи, но конкретно този, от който се снабдява Шумен, може да осигури водата за бита в следващите две години.

Екоминистърът напомни, че язовир “Тича”, чиято първа копка е направена през май 1963 година е изграден за напояване, а Шумен трябва да ползва собствените си водоизточници за бита. Те от години са занемарени, инфраструктурата им е заграбена и реално в момента не могат да се ползват. Според публикации в местната преса първите съобщения за разграбване, безстопанственост и унищожаване на съоръжения са от 1991-1993 година.

Заради ограниченото време за отговор в парламента министърът обяви, че ще преразкаже отговора си, а в писмен вид ще го даде на депутата Иван Иванов, задал въпроса, за да го пусне в местния вестник (в Шумен местници няма, б. р.)

Емил Димитров разказа още,  че много години е разграбвана системата от собствени водохващания на Шумен и изградените сондажи. Посочи, че той е издал заповед да бъдат възстановени, за което са осигурени и пари. Изпратил е на местните власти списък с всички сондажи, те не искали да се ползват, защото водата така ще е много по-скъпа и затова предпочитат да черпят от язовира.

Министърът, който е от квотата на ВМРО каза също, че в язовир “Тича” има 120 милиона кубични метра вода, които ще стигнат за две години за питейни нужди.  Така Димитров опроверга прогнозите на самоуки хидродизайнери от Шумен, че градът е застрашен от безводие още това лято. По думите на Ревизоро за да е евтина водата на града, трябва да се остави вода в язовира и да се прави комбинация с тази от собствени водоизточници.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *