С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Ракия по интернет

Районният съд в Шумен остави в сила глоба от 1000 лева, наложена от началника на варненската митница на шуменец, който бил изловен да продава ракия по интернет. Самата ракия е отнета в полза на държавата. Продавачът не оспорил, че е извършил нарушението, но обжалвал акта, защото смятал че глобата е неправомерна.

Мъжът публикувал в сайт обява, че продава домашна ракия в Шумен. Оставил и телефон за контакт. На 9 май трима служители на отдел “Митническо разузнаване и разследване” от Митница Варна влезли във връзка по телефона с автора на обявата. Представили се за клиенти и си уговорили среща на паркинга през “Билла”-та на пазара. Там продавачът трябвало да им достави ракията. На 9 май 2017 година в 15.40 продавачът пристигнал на мястото на срещата със сак от плат. Вместо да извадят пари, митничарите размахали служебни карти и започнали проверка по Закона за акцизите и данъчните складове. В сака намерили две туби от минерална вода – едната десет, другата седем литра. В бутилките имало жълтеникава течност с мирис на ракия. Митничарите измерили 17 литра ракия – едната с 38 градуса, другата 38.5. Продавачът нямал документ за платен акциз. Впоследствие на 28 ноември му било издадено наказателно постановление за глоба в размер на 1000 лева.

Собственикът на ракията не могъл да мине в параграфа “маловажен” случай, тъй като се оказало, че дължимият акциз за 17-те литра ракия е 59 лева, а за маловажен случай се смята ако двойният размер на акциза не надвишава 50 лева. Затова и съдът оставил в сила глобата от хилядарка.

Коментари

  • Ахил януари 18, 2018 в 11:16 pm

    Шегуват ли се митничарите с бедния човечец. С тези малки градуси тази течност не може да става за пиене,а само за миене на прозорци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *