Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 565

Развитие на културния туризъм

Първото издание на конференцията „Между Дунав и Черно море“, която е част от тематичната поредица „България – скритата арт дестинация“, се провежда днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Тя бе открита от зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Във форума участват зам.-кметовете Найден Косев и Росица Антонова, специалисти в областта на историческото наследство, както и представители на музеите от градовете Силистра, Тутракан, Оряхово, Видин, Сандански и Мелник.

„Темата „България- скритата арт дестинация“ е изключително ценна и дава своя принос за развитието на културния туризъм. Министерството на туризма работи за извеждането му като основен приоритет с цел повишаване на конкурентоспособността на българския туристически продукт и цялостния икономически напредък на регионите чрез туризма, което трябва да допринесе като цяло за подобряване на качеството на живот на местните общности“, заяви Ирена Георгиева при откриването на форума. Тя посочи, че България е на трето място в Европа, след Гърция и Италия, по брой и разнообразие на откритите паметници на културата. Регистрирани са над 40 000, седем от които са признати за уникални обекти от световно значение и са включени в списъка на ЮНЕСКО. Ирена Георгиева отбеляза, че материалното  и нематериалното културно богатство могат да бъдат двигател на икономическия растеж на България, тъй като стимулират не само националната, но и местната икономика. „Динамичното взаимодействие между културното наследство и туризма се явява едно от основните средства за културен обмен между различните общества като предоставя възможността да се докоснем до традициите и обичаите на близки и далечни култури. Културният туризъм заема особено важно място в туристическия потенциал на България, която е една от най- старите европейски държави,  наследник на древни цивилизации, оставили ценни художествени и архитектурни свидетелства“, уточни Ирена Георгиева. Според нея ресурсите за развитие на културния туризъм могат да се търсят както в археологически, архитектурни, етноложки, религиозни обекти, исторически забележителности,  така и в културни институции – музеи, галерии, читалища и културни събития от различно естество, свързани с нематериалната култура, както и творчески туризъм, в който туристите създават култура.

Ирена Георгиева поздрави всички участници във форума от  името на министъра на туризма Николина Ангелкова и презентира и политиките на министерството за развитието на културния туризъм, като основополагащ специализиран вид туризъм.

По време на конференцията  участниците ще представят своите идеи и предложения за развитието на страната като дестинация през всички сезони, както и за привличането на повече туристи в различните региони на страната.

Форумът се организира съвместно между Община Шумен и Министерството на туризма.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *