Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 430

Пътуване към България

Сн. Борис Колев

55 доклада на учени от България, Канада, Русия и Украйна ще бъдат изнесени по време на Националната конференция по история, археология и културен туризъм „Пътуване към България“. Осмото издание на форума, съобщават от пресцентъра на Община Шумен, се организира в памет на проф. д.и.н. Иван Йорданов и ще се проведе от 9 до 11 май в Шумен и Велики Преслав.

Темата на тазгодишното издание е „Наука, образование, културно-историческо наследство“. В програмата на конференцията ще участват учени от ШУ „Еп. Константин Преславски“, СУ „Св. Климент Охридски“, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас и други висши учебни заведения. Участие ще вземат и три научни института на БАН, пет регионални и три градски музея.

Официалното откриване на конференцията е на 9 май, понеделник, от 16.30 часа в Заседателната зала на Регионалния исторически музей – Шумен с встъпително слово на един от основателите й акад. Дамян Дамянов. След това, в 17.30 часа, ще бъде представен сборникът „Българските земи и България: културен и исторически кръстопът“, който съдържа доклади от седмото издание на конференцията.

На 10 май, вторник, от 9.00 до 12.00 часа в РИМ – Шумен и в къщите музеи „Панчо Владигеров“ и „Лайош Кошут“ ще се проведат заседанията на секциите „Праистория и античност“, „Нова история“, „Най-нова история“ и „Културно-историческо наследство, образование и туризъм“. В 13.30 часа пред административната сграда на Вътрешния град на Велики Преслав ще бъдат поднесени цветя в памет на проф. д.и.н. Иван Йорданов. От 14.00 до 19.00 часа в Заседателната зала на Археологическия музей във Велики Преслав ще бъдат представени докладите от секция „Средновековие“.

Организатори на научния форум са Община Шумен, ШУ „Еп. Константин Преславски“, Регионалният исторически музей – Шумен и Археологическият музей във Велики Преслав.

Националната конференция „Пътуване към България“ е организирана за първи път през 2010 година от акад. Дамян Дамянов и проф. д.и.н. Иван Йорданов. По традиция форумът се провежда през 2 години в Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *