С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Зебрите – напролет

Заседание на областната комисия по безопасно движение

След края на зимата ще започне подновяването на маркировката по пешеходните пътеки във всички общини на област Шумен, тъй като голяма част от тях не отговарят на нормативните изисквания.

Това показват резултатите от проверката за състоянието на пътната маркировка на пешеходните пътеки в населените места на територията на област Шумен и на пътищата от републиканската пътна мрежа. Те бяха представени днес на заседание на Областната комисия по безопасност на движението под председателството на областния управител проф. Стефан Желев.

Проверките бяха извършени по заповед на областния управител от представители на общините, ОД МВР и Областно пътно управление.

“Проверени са 241 пешеходни пътеки тип “зебра” и 99 пътеки с две прекъснати линии. При 90 от пътеките тип “зебра” и при 32 от пътеките с прекъсната линия маркировката е изтрита частично или напълно. При 4 от пътеките “зебра” липсва хоризонтална маркировка”, съобщи инспектор Мирослав Миронов от сектор Пътна полиция.

Надписи “Погледни” (наляво или надясно) имат 73 от пешеходните пътеки “зебра” и 6 от другия вид. Необходимото изискване за разстояние, по-голямо от 250 метра между пешеходните пътеки, не е спазено при 125 от пешеходните пътеки “зебра”. При 137 от случаите не е спазено изискването за ширина на пешеходната пътека от 3 метра в населените места. Нормативното изискване за ширина от 4 метра извън населените места не е спазено при никоя от пешеходните пътеки. При поставянето на вертикалната маркировка също са констатирани сериозни пропуски на нормативните изисквания.

17 са повдигнатите пешеходни пътеки в населените места в областта, като те са разположени близо до учебни и детски заведения, каза още инспектор Миронов.

Представителите на общините докладваха за пропуски при сигнализацията и маркировката на пешеходните пътеки по места, както и да недостатъчна осветеност. Те се ангажираха да започнат работа за освежаване на пътната маркировка и поставяне на знаци на пешеходните пътеки в общините и съобщиха, че за тази дейност е предвиден финансов ресурс в местните бюджети.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *