С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Първият половин милион

?

Александър Горчев, кмет на Велики Преслав

Първия си половин милион лева от новия програмен период за финансиране от ЕС 2014-2020 година си осигури община Велики Преслав. Средствата са за ангажиране на познатите като лични асистенти и домашни помощници и ще бъдат изразходвани през следващите три години.

 
“Спечелихме проект, първи засега в областта за създаване на център за почасови интегриращи социални услуги в Община Велики Преслав ОП “Развитие на човешките ресурси” за 489 399 лева. За три години това ще осигури възможност за работа на 57 човека на територията на Община Велики Преслав.” – коментира пред Шмоко.бг кметът на общината Александър Горчев.

 
Администрацията на община Велики Преслав подала документи на 10 юни изцяло по електронен път и от управляващия орган го одобрили. До месец и половина след като минат процедурите по избор на бенефициенти и изпълнители и ремонт на помещението, ще може да стартира същинското изпълнение на проекта в продължение на три години и така постоянна заетост на официален трудов договор ще получат 57-58 жители на общината. Наетите ще работят по почасови ставки, но нарастването на работната заплата е предвидено в годините, така че няма да получават по-малко от минималната работна заплата през трите години на изпълнението на проекта.

 
Еврофинансирането ще осигури работа на въпросните 57 души, но реалните ползватели на услугата им ще са повече – грижата им трябва да стигне до над 150 потребители, тъй като един домашен помощник ще обслужва поне по двама потребители.

 
“Вече имаме определена работа по подбора на потребителите и потенциалните изпълнители, подредили сме над 160 човека по определени критерии.” – обясни Горчев. Окончателния избор ще стане след социално обследване, а цялостната дейност ще се администрира от общинското предприятие за трудова заетост. Предстои да бъде ремонтиран и оборудван и офисът, в който ще работят бъдещите асистенти.

Коментари

  • СМЯДОВО септември 8, 2015 в 6:56 pm

    И В СМЯДОВО СЪЩО Е ОДОБРЕН ПРОЕКТ ЗА 500 ХИЛ. ЛЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *