Ще си поставите ли ваксина срещу COVID-19
Да

or

Не
гласували: 1,031

Първите 202

В първия месец от данъчната кампания 202 души са декларирали доходите си за 2020 г.  и дължимите данъци върху тях, съобщават от пресцентъра на шуменския офис на НАП. Жителите на областта подават  годишните си данъчни декларации основно по интернет – с електронен подпис  15 лица и с персонален идентификационен код са подадени 88 декларации. Това им спестява лично посещение и може да стане извън работното време на администрацията. 97 декларации за приети от служителите в офиса, а 2 са подадени чрез пощенски оператор.

Подадени са декларации предимно с ползвани данъчни облекчения от родители с непълнолетни деца и/или за деца с увреждания, за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, млади семейства с ипотечен кредит, както и по повод доброволно здравно осигуряване и премии по застраховки „Живот“. Поискани са и са възстановени по сметките на 50 лица с право на облекчения  близо 11 хил. лв. надвнесени данъци.  За да се полза което и да е данъчно облекчение, е необходимо към датата на подаване на годишната данъчна декларация, лицето да няма подлежащи на принудително събиране стари задължения.

В началото на март в портала за електронни услуги на НАП ще са достъпни предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, ще могат да се възползват от предварително въведената в декларациите им информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица. При необходимост, в декларацията ще могат да се допълват други доходи и данъчни облекчения, и едва тогава след преглед, да се подаде онлайн към приходната агенция.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2021  година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите е 5 май, тъй като 30 април е почивен ден, напомнят от приходната администрация.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *