С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Първите три

Danchev

Данаил Данчев

Енергийното и конструктивното обследване на първите три сгради от Шумен, включени в Националната програма за безплатно саниране е готово и предстоят първите процедури за проектиране и строителство.

Това обяви пред репортери Данаил Данчев, гл. експерт “Реализация и разработка” в отдел “Европейски фондове и програми” на Община Шумен.

Ако всичко мине нормално през първите дни на декември трябва да са подписани и първите договори с изпълнители, а с първите подходящи за работа дни през 2016 да започне и строителството по първите три сгради.

Това са блоковете на “Марица” 47, “Тича” 16 и “Ришки проход” 7. Работата по тях предвижда пълно саниране – подмяна на дограма, вътрешна и външна изолация, хидроизолация на покрива, подмяна на веритикалната и хоризонталната ВиК мрежа.

С водопроводните тръби по веритикала може да възникне проблем, тъй като ще трябва да се извършват строително-ремонтни дейности вътре в жилищата. Повечето собственици са си решили “скриването” на тръбите с гипсокартон и плочки, които ще трябва да се разбиват. Пораженията ще бъдат възстановявани със средства по програмата, но не в същия вид, в който са били, обясни Данчев. Не може да се очаква, че програмата ще възстанови точно същите плочки, които сте имали преди ремонта, например.

“Смятам, че в Шумен 23-24 блока ще могат да бъдат санирани с пари от Националната програма.” – обясни Данаил Данчев и уточни, че до момента подадените заявления са 21, а вече подписаните договори 20.

Програмата е шанс за един от най-грозните блокове в Шумен на "Ришки проход" 7 да заприлича на сграда в Европа.

Програмата е шанс за един от най-грозните блокове в Шумен да се разхубави по европейски 😉

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *