С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Първа копка за нов Дом в Лозево

До края на годината обитателите на Дома в Лозево ще бъдат преместени в индивидуални стаи в новите къщички, които ще отговарят на европейските стандарти.

Първа копка по проект “Центрове за грижа за лица с умствена изостаналост” в Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Лозево близо до Шумен бе направена днес. Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020г., по сключен договор между Община Шумен и МРРБ.

Стойността на проекта е 1 099 922 лв, от които финансирането от Европейски фонд за регионално развитие е 934 934 лв, а националното финансиране е в размер на 164 988 лв. Срокът за изпълнение е 30 месеца. Крайния срок на проекта е 14.12.2023 г.

Шумен е сред първите 8 града в страната, в които се извършва деинституционализация на живеещите в домове, заради битовите условия, които не отговарят на никакви съвременни изисквания, коментира зам.-кметът д-р Светлана Маркова по време на откриващата пресконференция.

Новият проект предвижда изграждането на две нови къщички за по 15 души. Те ще бъдат само на един етаж за улеснение на трудноподвижните пациенти, В сградите са предвидени единични, двойни и тройни стаи. Всяка стая ще разполага с отделен санитарен възел. Предвидени са помещения за трапезария, дневна стая за занимания, медицински кабинет, стая за персонала. Двете къщи ще бъдат свързани помежду си. Там ще бъде разположена кухнята, до която ще има отделен достъп.

Така ще изглеждат новите две къщи за обитателите на Дома в Лозево.

Част от обитателите на дома, които доскоро бяха 90, вече са изведени в други социални заведения – в селата Имренчево и Памукчи, и във Враца – отговарящи на социалните им оценки и потребности. В момента в дома в Лозево има 28 обитатели, които ще бъдат настанени в новите къщи след завършването им, каза д-р Маркова.

Според управителя на Дома в Лозево Жельо Желев за 30-те души, които ще бъдат настанени там, ще се грижат 24-26 души, което е далеч по-малко от евростандартите за обслужване на този тип пациенти. В момента върви преструктуриране на персонала, но все още няма ново щатно разписание с упоменатите длъжности, допълни директорът на Дома.

Проект “Центрове за грижа за лица с умствена изостаналост” цели подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на лицата с умствена изостаналост.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *