Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

Пълна мобилизация в университета

“След като приключат държавните изпити ще издам заповед всички преподаватели, а те са общо 347, да се включат в кандидат-студентската кампания. За нас това е най-важният момент, тъй като приходите в университета зависят от кандидат-студентския прием. Регионалното значение на университета е от определящо, не защото в този момент съм ректор. Нашите деца нямат възможност да поддържат квартира в София, да поддържат квартира в Пловдив или във Варна. Желаят да учат в нашия университет, това е регионалната значимост на вуза. Наше задължение е да ги образоваме.” – това обяви в първата си онлайн пресконференция ректорът на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” проф. Георги Колев.

Проф. Колев се срещна виртуално с представители на местните медии в деня на Св. Св. Константин и Елена, в който учебното заведение отбелязва и патронния си празник. Тази година заради пандемията от COVID-19 официалната част се е ограничила до поднасяне на цветя пред свитъка-паметник в двора на ректората.

“Успешно приключихме семестъра, за нас това беше много важно. Имаме повече от 70 бакалавърски програми I-IV курс, над 300 учебни плана, всичко приключи успешно. Влизаме в сесия. Всеки преподавател ще прецени дали да бъде в електронна форма на изпитване или присъствено, а от 1 до 24 юли ще бъдат държавните изпити. Ще се явят повече от 2000 души на държавните изпити.” – коментира ректорът на Шуменския университет.

Според проф. Георги Колев към момента никой не може да каже какво ще се случи с кандидат-студентската кампания. “Започнахме кандидат-студетската кампания още през февруари с първия предварителен изпит, там имаме повече от 80 души, които се явиха на предварителен изпит, но прекъснахме през март и възстановихме изпитите през миналата събота. Над 70 души взеха участие в тези изпити, сега в събота отново имаме предварителен изпит и ще имаме още един. Не мога да направя никакви прогнози.” – допълни ректорът

Както Шмоко.бг съобщи Шуменският университет въведе електронно приемане на документи, от което за момента са се възползвали ок. 170 души.  Първото вътрешно класиране се очаква да бъде между 1 и 5 юни. През минали кампании 50 процента от приема на студенти е реализиран от кандидати, завършили през предишни години.

“Новото за съжаление е, че в 8 професионални направления отпадат студентските семестриални такси. При нас ще бъдат засегнати учителските специалности, а те са общо 18. По тях студентите в първи курс няма да заплащат семестриални такси. Това е рязък спад в собствените приходи на университета.” – коментира проф. Георги Колев.

По думите на председателя на Общото събрание доц. Юрий Проданов тазгодишната кампанията ще се измести месец, месец и половина назад. През септември в минали години в университета са записвали последни студенти, единични бройки. Сега и септември ще бъде активен месец в това отношение. Според доц. Проданов има един чисто психологически момент –  вниманието на абитуриентите в момента е насочено към матурите и към балове, евентуално. “Тези две неща когато минат като събития в страната, мисля, че юли месец ще бъде активен.” – допълни доц. Проданов.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *