С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Пускат попълнените декларации

Шуменци са подали над 1400 годишни декларации през първия месец на Данъчна кампания за деклариране на доходи, придобити през 2023 година, която стартира на 10 януари 2024 г., съобщават от пресцентъра на местния офис на НАП.

От началото на март на разположение на гражданите ще бъдат предварително попълнените данъчни декларации. Достъпът до тях е чрез Портала за електронни услуги на НАП с персонален идентификационен код (ПИК), издаден безплатно от НАП, или с квалифициран електронен подпис (КЕП). При влизане в електронната услуга за „Попълване и подаване на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ“, ще се покаже съобщение, предоставящо информация за наличните в НАП данни и в кои приложения от декларацията те са предварително попълнени.

Освен през Портала за електронни услуги, гражданите могат да подават данъчни декларации по пощата с обратна разписка и на място в офиса на НАП в града, където има всички необходими формуляри и приложения към тях.

Потребителите имат възможност да подадат онлайн данъчната си декларация и на място в офиса в специално обособена за това зона с безжична интернет връзка или собствени устройства, които да свържат с безжичния интернет, за да влязат в Портала за електронни услуги на приходната агенция.

Ако декларират онлайн и платят задълженията си до 1 април 2024 г., гражданите могат да ползват отстъпката от 5 на сто от данъка за довнасяне. Условие за това е годишната данъчна декларация да е подадена по електронен път до 1 април, като до тази дата трябва да се внесе целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката и деклараторът да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Отстъпката не се изчислява автоматично и за ползването и се попълват съответните редове във формуляра.

Краен срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 30 април 2024 година.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли, тъй като тази година 30 юни е неработен ден.

От офиса на НАП в Шумен напомнят, че самоосигуряващите се лица подават само онлайн годишните си данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефоните на Информационния център на НАП на 02 9859 6801 и 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор, както и в сайта на приходната агенция.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *