С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Проф. Добрев встъпи в длъжност

Проф. Добромир Добрев встъпи официално днес като областен управител на Шумен. Той бе назначен със заповед на Министерския съвет от 28 юли. Печатът на администрацията му бе връчен от досегашния областен управител проф. Христо Христов с пожелание да продължи започнатото и да работи открито в интерес на гражданите на областта.

Двамата професори се познават отдавна и са работили заедно в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, познават стила си на работа, поради което и двамата считат, че няма да има сътресения при смяната им.

Приемам тази длъжност като обществен ангажимент, който в някаква степен ще наруши спокойствието ми, но след като съм приел поканата, докато съм областен управител ще върша открито , откровено и почтено работата си, заяви проф. Добрев, когото шуменци познават и като директор на СУ „Йоан Екзарх Български“, и като началник на Регионалния инспекторат по образование, и като преподавател в Шуменския университет. Проф. Добрев обеща откритост и достъпност до работата на областната администрация и заяви, че единствен голям приоритет за него ще бъде образованието. „То решава всички останали проблеми – и проблемите с водата, и устойчивото развитие на общините, и снабдяването с дърва… То дава бавни резултати в годините, но единствено то може да реши всички останали въпроси“, убеден е проф. Добрев.

Според новия областен управител в момента вървят промени, парламентаризмът в държавата започва да функционира, избирателите поставят сложни задачи и трябваше време, за да се разбере, че управлението не става по лесния начин.

Проф. Добрев засега не знае кои ще са заместниците му, но в случай че го попитат, има свои предложения за хората, с които би искал да работи.

Като първа задача му предстои да поеме от досегашния областен управител проф. Христов плануваната вече среща с ръководството на ВиК и кметовете заради повторната угроза да бъде спряно електрозахранването на водното дружество заради неплатени сметки. Тепърва му предстои да се запознае с проблемите, преди да ги коментира, заяви самият той.

Проф. Христов обяви, че отчетът му за работата на областната администрация ще бъде качен на сайта на институцията, но очерта трите приоритета, по които е работил заедно с колегите си, на които благодари. Провеждането на честни и прозрачни избори бе първата задача на екипа му, за която от РИК дадоха висока оценка. Кризата с дървата за миналата зима бе много трудна, но намери решение, а мерките, които набелязахме предопределиха липсата на кризисна ситуация за този сезон, каза проф. Христов. С горчивина проф. Христов завеща на новия областен управител наследените и от него многогодишни проблеми с ВиК – лоша стратегия на управление, лошо финансово състояние, проблеми с довеждащия водопровод, неприет трета година бизнес план на водното дружество, от което в крайна сметка страдат жителите на общината. Проф. Христов заяви, че екипът му е положил максимални усилия за решаване на проблемите, за осигуряване на публичност, прозрачност и достъпност до услугите на областната администрация. Той благодари на работещите в администрацията, на заместниците си, на ръководителите на държавни и местни структури за добрия тон и съвместната безпроблемна работа. Ще се радвам, ако оценката на жителите на област Шумен за нашата работа е положителна, завърши проф. Христов и пожела на наследника си проф. Добрев успех.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *