С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,799

Прокуратурата ще плаща

georgi_georgiev_ed

Георги Георгиве в съда през 2010. Снимка: Топ Новини

Върховният касационен съд на Република България отхвърли касационната жалба на Окръжната прокуратура в Шумен срещу решението на Шуменския окръжен съд по делото, заведено от инспектора от ИАРА Георги Георгиев. Георгиев успя да осъди още на първа инстанция прокуратурата да му плати 18 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на воденото срещу него наказателно производство.

 
Георгиев беше арестуван заедно с колегата си Борис Борисов и Тунай Мехмед през юни 2010 при спецакция на полицаи и антимафиоти от ТЗ БОП в Шумен. Първоначалните обвинения срещу Георгиев бяха за престъпление по служба и участие в организирана престъпна група, свързана с извършване на корупционни престъпления и бракониерство, както и за неправилно съхранение на законно притежавано оръжие.

 
Материалите по случая обаче се оказаха недостатъчни и досъдебното производство претърпя провал и така и не стигна до съд. Вместо това в качеството си на ответник се озова обвинението. Георгиев поиска 25 хиляди лева обезщетение за задържането си в ужасните условия на шуменския арест.

 
Според  инспектора ужасните условия в шуменския арест представлявали нечовешко и унизително третиране на човека и попаднал там в противовес на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Освен това заради задържането му под стража и наложената му впоследствие парична гаранция от 3500 лв. се наложило Георгиев да продаде единственото си жилище в Шумен и да се премести при родителите си в Осмар. Съдът присъди на инспектора 18 хиляда лева обезщетение, на втора инстанция размерът на сумата беше потвърден, а сега решението на ВКС е окончателно. Адвокат на Георги Георгиев беше Даниела Русева.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *