С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Прокуратурата срещу съветите

Съветниците в Шумен са допуснали дискриминационни текстове. Сн.: БНР

Прокурори от Окръжната прокуратура в Шумен са внесли  три протеста в Административния съд срещу незаконосъобразни текстове в наредби, приети от общинските съвети на общините Шумен, Никола Козлево и Върбица.

Общинските съветници в Шумен и Н. Козлево са приели наредби за прием на деца в детските градини и общинските училища на територията на двете общини, с което гласували дискриминационни правила.

Разпоредби в наредбите за записването, отписването и преместването на деца в предучилищна възраст в общинските детски градини и общинските училища на територията на община Шумен и Никола Козлево противоречат на член 4 от Закона за дискриминацията.

Недопустимо е приемът и класирането на децата и учениците да се поставят в зависимост от дискриминационни условия, каквито са работата на родителите им в системата на образованието и на територията на двете общини. Тези критерии са довели до предимство за деца, чиито родителите работят в училищата и детските общински заведения. С приемането на дискриминационните текстове се нарушава правото на образование по чл. 7, ал. 1 и 2 от Закона за предучилищното образование.

Третият протест, внесен в Административния съд в Шумен, атакува приета наредба за местните данъци и такси от общинския съвет в община Върбица. Текст в нея урежда заплащането на туристическа такса за нощувки в хижи и туристически обекти. Общинските съветници не са се съобразили с факта, че в Закона за местните данъци и такси главата, която е уреждала заплащането на туристическата такса, е отменена.

Коментари

  • гражданин март 12, 2017 в 6:49 pm

    Няма Закон за предучилищното образование !!!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *