Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 719

Проект за стадиона

Идеен проект за реконструкцията на стадион „П. Волов“ в Шумен бе представен днес в Общината в присъствието на представители на спортните среди и бизнеса. Реализацията е дело на Архитектурно студио АТЕК АД с управител Валери Иванов и архитектите Калоян Колев и Галина Шепелева. АТЕК studio е автор на проекта и за спортна зала „Арена Шумен“.

Идеята на архитектите на мястото на овехтелия градски стадион да се изгради многофункционално съоръжение, една комплексна територия за спорт и отдих на шуменци и гостите на града, една оптимална структура, икономически ефективна и изгодна, да се даде нов живот на стадиона и околните пространства, както и част от съоръженията да се приведат в съвременните стандарти, заяви Иванов.

Според арх. Колев идейният проект предвижда на стадиона да има 12 500 седящи места, запазване на игрището в размери 68/105 м, като ще бъде удължена само лекоатлетическата писта, за да бъде приведена в стандарт. Ще бъде изградена източна и западна трибуни, реновиране на северната трибуна, а от южната страна – изграждане на обществено-обслужваща и административна сгради. От източната страна, на мястото на сегашния колодрум, проектът предвижда изграждането на наземен паркинг, от северната страна се предвижда обновяване на тренировъчното игрище и привеждането му в съответствие със стандарта, както и изграждането на тренировъчна зала към него, каза арх. Колев.

Арх. Шепелева очерта разпределението на помещенията по трибуните. Тя предвижда северната трибуна да побере обслужващите помещения, бюфет и WC. В западната трибуна на полуподземното ниво ще бъдат разположени залите за спортисти, журналисти, конферентна зала, а на горното ниво – ВИП- ложи, телевизионно студио, коментаторски кабини, както и главната телевизионна камера. В източната трибуна на партера ще се помещават търговски обекти, оттам ще е достъпът за зрители в неравностойно положение, а на горното ниво – места за хората с увреждания. За привържениците на гостуващия отбор се предвижда отделен сектор. На следващото ниво ще бъдат разположени администраторите на комплекса, командната зала с пряка видимост към целия стадион.

Предвижда се и изграждане на пешеходен надлез над бул. „Симеон Велики“ до главните подходи и свързването му с „Практикер“ и новите магазини до него, уточниха проектантите.

Според кмета Любомир Христов възможности за ползване на евросредства няма и ще се разчита на пари от държавата, за което има обещание от страна на премиера. Реализацията на проекта може да струва ориентировъчно между 12 и 14 млн. лв. При осигуряване на средствата, е възможно реконструкцията да започне още през следващата година, каза Христов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *