С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Продължава програма “Топъл обяд”

От 1 ноември 2022 г. Община Шумен продължава предоставянето на топъл обяд. Общинската администрация кандидатства за новия програмен период по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс и беше одобрена за предоставяне на услугата, съобщават от пресцентъра на институцията.

От 650 на 700 души е увеличен броят на потребителите, които ще получават безплатен топъл обяд в рамките на проекта. От тях 540 души са от населените места в общината, а 160 души са от Шумен. Храната ще се приготвя и доставя по домовете на нуждаещите се от външна фирма, с която Община Шумен има сключен договор. Менюто включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

Целевите групи, които са обхванати, са лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си. Включени са и хора, обект на социално подпомагане, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от допълнителна подкрепа. Топла храна ще получават и лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма за лична помощ.

Периодът, за който ще се осигурява топъл обяд на потребителите, е от 1 ноември 2022 г. до 30 септември 2025 г.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *