С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Проверка в “Паламара”

Управителният съвет и ръководството на СИДП депозираха в прокуратурата сигнал свързан с наема на сградата, в която се помещава ДЛС-Паламара и договора, който е сключен изключително в ущърб на стопанството.

В сигнала се посочва, че новоназначените членове на УС и директорът на СИДП са извършили проверка на дейността на част от териториалните поделения на предприятието, заради отрицателния финансов резултат за 2020 г. В хода на проверката са установени смущаващи факти, които стават повод за сигнала към прокуратурата. Има съмнения за извършено престъпление, свързано със следната информация:

Новоназначеният директор на ДЛС-Паламара подаде към ръководството на СИДП информация за високите разходи на стопанството и най-вече за наема на административната сграда, в която работят служителите на териториалното поделение. В тази връзка УС на предприятието се запозна с договора за наем, сключен между „Б НАС“ ЕООД и ДЛС-Паламара. Стана ясно, че част от клаузите в документа са в ущърб на териториалното поделение.

На първо място, с оглед обсъждане на възможността за преместване на стопанството в друга сграда и след направени проучвания на пазара, се установи, че справедливият пазарен наем на административни/офис помещения варира между 2 и 3 лева за квадратен метър. Договорът обаче е сключен за 5,80 лева на квадратен метър без ДДС.

Смущаваща се оказва и една от клаузите в договора. Това е член 25, според който ДЛС-Паламара няма право да прекрати договора с уведомление до наемодателя, освен ако не заплати неустойка в размер на дължимите месечни наеми до изтичане на срока на договора на 1.05.2033 г. Това на практика означава, че стопанството няма никакво право да прекрати договора, защото дори и да го направи, за него ще има изключително големи финансови вреди. В крайна сметка излиза, че администрацията на стопанството не може да се премести в значително по-евтини помещения, въпреки непосилните суми по настоящия договор.

Извършената проверка и изводите от нея, карат УС и директорът на СИДП да подадат сигнал до прокуратурата в Шумен. Ръководството на предприятието се надява прокуратурата да извърши проверка на сигнала и да предприеме необходимите действия, ако установи, че е извършено престъпление.

Екипът на СИДП продължава с проверките в териториалните поделения, като обществеността ще бъде уведомявана, ако бъдат разкрити и други смущаващи договори и документи.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *