С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Проверете онлайн здравния си статус

Бързо и лесно гражданите могат да проверяват здравния си статус онлайн, напомнят от Националната агенция за приходите. В сезона на летните отпуски, когато много българи, включително завърнали се от чужбина, искат да изяснят и възстановят здравноосигурителните си права, от приходната агенция обръщат внимание, че има няколко начина да бъде направена проверка по електронен път за периоди с липсващи здравни осигуровки.

Това е възможно чрез електронната услуга, която е със свободен достъп в Портала на Агенцията, както и чрез мобилното приложение на НАП – NRA Mobile, което може да бъде изтеглено през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за Android устройства. Достатъчно е лицата да въведат своето ЕГН и дата за раждане като втори идентификатор.

Сред услугите със свободен достъп в Портала на НАП е и Здравноосигурителен калкулатор, с помощта на който потребителите могат да изчислят размера на дължимите здравноосигурителни вноски за посочен период, включително и дължимата лихва.

Справка за здравния си статус клиентите на приходната агенция могат да правят и на телефон 0700 18 700, на цена, съгласно тарифата на съответния оператор, допълват от НАП. Услугата е автоматична и изисква отново въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Здравноосигурителните права на лицата, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, предупреждават от приходната агенция. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *