С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Провал на водната сесия

Дългоочакваната от една година насам извънредна сесия по проблемите на ВиК – Шумен се провали. На днешното заседание на Общинския съвет, от 29 присъстващи, за продължаването й гласуваха само 6 души, 16 бяха против и 7 се въздържаха. Причината за провала стана  отсъствието на управителя на ВиК Илиян Илиев, който да даде ясни отговори за проблемите на водното дружество. Отсъствието си той обяснил при вчерашна среща в кабинета на  кмета Любомир Христов и в присъствието на председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, с поети предварителни ангажименти на 13 и 14 юни, които не е могъл да отмени. В замяна на това Илиев изпрати до общинските съветници писмена информация по зададени от тях въпроси за състоянието на дружеството.Не съм дошъл от София, за да се крия, ще отговоря на всички въпроси, е заявил още Илиев.

Подобен отговор не удовлетвори съветниците, тъй като бяха наясно, че вчера, предварително управителят на дружеството е дал пресконференция. Отговорите, които е дал на журналистите, бяха изпратени и на съветниците, поради което още от сутринта във въздуха се носеше съмнението, че сесията ще се провали.

Предложението на Беджев пък, съгласувано с управителя на ВиК, съветниците да изпращат писмени въпроси на управителя, на които той да отговаря, нажежиха още повече обстановката. Отрицателни емоции добави и съобщението на кмета Христов, че управителят на ВиК има намерение още следващата седмица да покани в кабинета си председателите на групите съветници на среща-разговор.

Според съветника Пламен Петков от АБВ изпратената информация за състоянието на дружеството от управителя на ВиК до съветниците не изчерпва възможностите за двустранните отношения. „Явяването на сесия на общинския съвет е задължение на управителите на дружества, били те общински или със смесено участие. Заместването с писмен отговор и покана за разговор при него не е начин на комуникация“, каза Пламен Петков и уточни, че дружеството има финансови проблеми и те трябва да бъдат решавани, а никой не говори за оздравителен план.

Групата на БСП в лицето на Иван Йонков изрази становище, че при липсата на управителя на дружеството не може да се проведе дискусия. „Настояваме да задължим управителя да дойде на сесия и да проведем разговор като търговски партньори. Одиторът е разтревожен и го е заявил в доклада си, ние също искаме да знаем как дружеството ще решава проблемите си. Писмената информация не дава отговор на тези въпроси“, подчерта Йонков.

Въпреки, че ДПС се обявиха за провеждане на сесията, тъй като проблемите са важни за гражданите, Метин Джамбазов припомни, че по чл. 123 от ТЗ ОбС може да поиска отговор от длъжностното лице.

За прекратяване на сесията и с „указание“ към групата как да гласува, призова и проф. Добрин Добрев от ГЕРБ. Днешната сесия ще бъде неефективна, да се насрочи нова сесия в удобно за двете страни време, призова Добрев.

Веселин Пенчев от БСП обясни вота на групата за прекратяване на сесията с несъгласието за предложената епистоларна комуникация между съветниците и управителя на ВиК, както и за среща на председателите на групите съветници при Илиев. „Това е неглижиране на проблемите от страна на ВиК, защото ОбС е съдружник в това дружество. Тук, в залата на Общинския съвет е мястото, където трябва да се решават въпросите“, подчерта Пенчев и предложи председателят Борислав Беджев да съгласува удобна за управителя на ВиК и за ОбС дата за провеждане на нова сесия с подобен дневен ред, за да има смисъл провеждането й.

Още в преди сесията групата „За Шумен“ постави на местата си в сесийната зала табели с надпис „Протест“. В писмо до медиите те изразиха несъгласието си с начина на свикване на извънредната сесия, както и с отсъствието на управителя на дружеството.

Коментари

  • зимзелен юни 13, 2019 в 7:29 pm

    Управителят на Ви К е прав. Какво ще помогне говорилнята при общинарите? Те ако са можели да допринесат за подобряване на състоянието на дружеството, са имали години наред време да го направят. И общинските съветници да си изложат становищата в писмена форма, да се види доколко реално има какво да спомогнат. Имаше и Асоциация някаква към областната управа. Е, и?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *