С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Провал на ВиК събранието

Провал е най-точната характеристика за проведеното днес извънредно Общо събрание на “ВиК ООД” Шумен, на което трябваше да се обсъди единствената точка в дневния ред – да се запази ли цената от 2018 г. на услугата “доставка на питейна вода”.

Това не се случи, тъй като представителят на държавата контрольор Иван Крачунов гласува “против” предложения от съдружниците дневен ред, за който са упълномощени да гласуват от местните общински съвети .

Според Крачунов и според заповед на министъра на МРРБ Петя Аврамова въпросът бил “извън определените в търгоския закон компетенции на Общото събрание на съдружниците на дружеството”. По указание на министъра Крачунов е предложил да се гласува решение, с което “да се възложи на управителя на ВиК да направи обстоен анализ на действащата цена за ВиК услугата доставяне вода на потребителите, за да се прецени необходимостта за нейното намаляване със заповед на управителя, в случай че бъде установено несъответствие между утвърдената за 2019 г. цена на услугата и нейното качество“.

На това предложение съдружниците от общините Шумен, Н. Козлево, Каспичан, Нови пазар, Хитрино, Върбица, Каолиново и Венец са възразили, тъй като нямат мандат от своите общински съвети да гласуват по така направеното предложение. Представителите на общините са настояли Общото събрание да протече по предварително обявения дневен ред, на което представителят на регионалното министерство е гласувал против. Така на практика събранието е приключило още преди да е започнало. В събранието не участваха представители на общините Смядово и Велики Преслав.

“Представителят на държавата не прие предложената от общините точка от дневния ред и за всички колеги събранието приключи преди да е започнало. Не се стигна до гласуване. Държавата имаше друго предложение за решение, но така или иначе не стигнахме изобщо до гласуване на решение на Общото събрание”, каза представителят на Община Шумен зам.-кметът по икономическо развитие Росица Антонова след края на злополучното събрание.

Държавата притежава 51 % и ние с останалите проценти не можахме дори дневен ред да формираме по предварително обявената точка, каза още Антонова и потвърди, че с колегите от другите общини остават на своето становище и мислят в една посока. “Предложението на държавата беше да се направи анализ, който да покаже дали е необходимо цената да се увеличава или не – общо взето неща, които вече са правени преди КЕВР да вземе решение за цената на водата”, с огорчение заключи Антонова.

Представителят на държавата отказа изявление пред медиите и остана скрит зад съобщението на пресцентъра. След провала на събранието за шуменци остава да продължат да си плащат водата по новата цена. С притежаваните 51 % от капитала на дружеството държавата едва ли ще се сагласи на промяна към по-ниска цена. Освен това, в отговор на министър Аврамова пред депутати тя категорично заяви, че увеличението е калкулирано и средствата са планирани за предстоящи разходи за дейността на дружеството.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *