Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 465

Инвестиция на годината

Шуменската компания “Алкомет” получи наградата “Инвестиция на годината” в рамките на деветото издание на националния конкурс “Кмет на годината”. Призът се връчва за първи път, а номинациите бяха направени от кметовете, които трябваше да оценят най-значимите инвестиции в региона си. Получените предложения са били разгледани от екипа на Economic.bg, който направил цялостна оценка както на конкретната инвестиция, така и на влиянието на номинираните компании на регионално ниво. Така наградата стигна до ръцете на председателя на надзорния съвет на “Алкомет” Фикрет Индже.

“Това е една от най-специалните награди. Инвестициите имат огромен смисъл както за населеното място, така и за хората. Благодаря на кметовете, които номинираха направените инвестиции. Това е първата такава награда, която връчваме, Надявам се да остане като традиция”, каза главният редактор на Economic.bg Георги Желязков.

“Миналата година инвестирахме 89 милиона лева в нова преса и в студеновалцов стан. Закупихме ги от немския производител SMS. С последвалата инвестиция открихме нов цех и сключигме договор с BMW. Ще произвеждаме за тях части за автомобили. Много съм доволен като турски инвеститор на инвестирам точно в Шумен и този регион”, каза изпълнителният директор на компания “Алкомет” Фикрет Индже, който получи наградата заедно със заместник-кмета на Шумен Найден Косев.

“Изключително благодарни сме на организаторите, че удостоиха с тази награда г-н Фикрет Индже. Той е и почетен гражданин на Шумен. От 20 г. той работи за индустриалното развитие на региона. Той е един от “виновниците” Шумен да бъде мощен индустриален център през последните 10 години. Ще продължим да работим по този начин за бъдещето на региона и бъдещето на България”, каза от своя страна Найден Косев.

През септември “Алкомет” откри официално новото си производство в Шумен на механична обработка на профили. Новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили. „Алкомет“ има вече сключен дългосрочен договор с големия немски производител на автомобили BMW.

Новият цех е разположен на 4100 кв. м площ и разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти. Благодарение на тази инвестиция „Алкомет“ вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителството, архитектурта, машиностроенето, производството на енергия от възобновяеми източници и други сектори. Към момента новоразкритите работни места в новия цех са 30, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители.

През годините обаче компанията не е спирала да инвестира и да подкрепя местната общност. През трудната 2020 г. приключи най-мащабната инвестиционна програма на „Алкомет“ АД до момента за над 89 млн. лв. Благодарение на нея компанията удвои производствените си капацитети в двата основни цеха. В пресов цех беше внедрена 25 MN HybrEx® преса, а в изцяло новия “Валцов цех 2” заработи ново поколение студено валцов стан 6-high-cold-rolling mill на немската компания SMS GROUP.

Благодарение на тези инвестиции, компанията изцяло модернизира производствените си процеси, подобри качеството на продуктите, разшири своето портфолио и разкри 154 работни места в област Шумен.

На церемонията в столицата беше връчен и още един приз с шуменски адрес, за който Шмоко.бг вече разказа. За четвърти път в рамките на наградите “Кмет на годината” беше връчена награда за “Дигитално училище”. Наградата се учредява и връчва от Дигитална национална коалиция, основана от Гергана Паси. Училището, скочило в бъдещето, е СУ “Сава Доброплодни” в Шумен. Отличието е за модерно образование. Директорът на учебното заведение Албена Неделчева прие наградата от Гергана Паси.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *