Маските: за (зелено) или не (червено)?

or

гласували: 129

Признание за Румен Христов

Румен Христов с родителите си

С грамота , “Джон Атанасов – проект с голям обществен принос” беше удостоен почетният гражданин на Шумен Румен Христов. На церемония в Президентството държавният глава Румен Радев за пореден път връчи  отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда “Джон Атанасов”, вече за 2020 година, на млади български учени в областта на компютърните науки в пет категории. Това е 18-о издание на инициативата и поредно признание за шуменския информатик и учен. Наградата от негово име получиха родителите му, тъй като Румен Христов е в САЩ.

“По традиция всяка година в началото на октомври, когато отбелязваме рождената дата на Джон Атанасов, ние заедно отбелязваме и върховите постижения на младите български учени, отчитаме техния принос за развитието на компютърните науки през изминалата година”, заяви в приветствената си реч държавният глава.

“Постиженията на нашите млади участници бележат ясни тенденции, разширявайки се и като обхват и в същото време издигайки своето качеството. Нашите млади учени доминират с талант, интелект, креативност и трудолюбие”, акцентира Румен Радев.

“Отличителна тенденция на конкурса през 2020 г. е големият брой участници с уникални постижения – от оригинални устройства за дистанционно следене на параметрите на човешкото здраве до революционен пробив в областта на квантовата физика”, отбеляза Радев.

Д-р Златко Минев е тазгодишният лауреат на наградата “Джон Атанасов”. Той обаче не успя да присъства на тържествената церемония в Гербовата зала на президентството, а във видео обръщение благодари за високото отличие, което се връчва у нас в областта на науката. Негов подгласник стана Никола Чипев, доктор по информатика от Техническия университет в Мюнхен. Основните постижения на д-р Минев отменят вековно разбиране в квантовата физика. Неговото откритие разрешава 100-годишен спор между учените Бор, Шрьодингер и Айнщайн – главните архитекти на квантовата физика. Благодарение на пробива му – доказва възможността квантовите скокове да се прогнозират и контролират бъдещите квантови компютри ще могат да решават задачи, които класическите компютри не биха могли.

Носител на Грамота “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели” – Информатика стана Мартин Кочев. Цветелин Цецков получи Грамота “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели” – Информационни технологии. Носител на сертификат в категорията “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели” – Информатика отиде при Андон Тодоров. Георги Петков взе сертификат в категорията “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели” – Информатика. Стоян Малинин стана носител на сертификат в категорията “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели” – Информатика.

Академик Кирил Боянов стана носител на Грамота “Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти” е водещ авторитет в областта на изчислителната техника, информатиката и информационните технологии. Автор е на над 230 публикации, научни трудове и статии, на 37 книги и учебници и на 23 авторски свидетелства. Ръководител е на над 30 защитили аспиранти, по-голямата част от които са хабилитирани професори.

Иван Златанов стана носител на Грамота “Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии”.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *