С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Приеха бюджета на Шумен

297 044 594 млн. лв. е бюджетът на община Шумен за 2024 г. Той бе приет на днешната сесия на Общинския съвет с 25 гласа „за“, 3 „против“ и 11 „въздържали се“. Първоначалният проект бе за 167, 527 млн. лв. Към тях се добавят 50 млн. разходи, за възложени на общините от държавата дейности, както и 79,5 млн. лв. външен ресурс. Така общата сума става 297 млн. лв. с които ще разполага през тази година община Шумен. Преходният остатък от миналата година е 23 млн. лв.

По време на предварителните обсъждания – обществено и по комисии, бяха направени десетки предложения, повечето от които залегнаха в новия бюджет.

Във връзка с недостига от около 4 мл. лв. за чистотата на града и възможностите за компенсиране въпрос зададе съветникът Данаил Данчев. В отговора на кмета и администрацията стана ясно, че такса битови отпадъци няма да се увеличава, защото предвиденото разделно събиране на отпадъка ще доведе до намаляване обема, който отива на депото. След излизане на новата методика за плащане на отпадъка от домакинствата според броя на обитателите ще бъде направено преизчисление и тогава ще може да се определи таксата. Във връзка със заложените по-ниски данъчни приходи от 13 млн. лв. в бюджета от администрацията отговориха, че това са оптималните стойности, тъй като вземанията се събират навреме и забавените плащания са много малко. Ще се търсят резерви за натоварване и по-добро управление на общинската собственост, което ще повиши и събраните от нея наеми.

Снимки ТВ Шумен

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *