COVID-19: Трябва ли да има ново затягане на мерките?
Да

or

Не
гласували: 734

Приеха бюджета на Шумен

Макрорамката на бюджета на Община Шумен е в размер на 87 600 000 лв., което е с близо 7 млн. лв. повече спрямо предходната 2020 година. Заедно с отчетения преходен остатък от 17 млн. лв. общият бюджет на община Шумен възлиза на 104 млн. лв. В общата рамка на бюджета най-много средства в него са заделени за образование– 44 203 919 лева, за социална политика – 7 457 307 лева, за строителство и опазване на околната среда – 10 413 577 лева. Макрорамката бе приета на днешната сесия на Общинския съвет с 23 гласа „за”, 0 „против” и 16 „въздържал се”. За гласуваха съветниците от ГЕРБ, ВМРО, Красимир Костов, Даниела Русева и Бисерка Йовчева. Останалите 16 съветници се въздържаха.

Според зам.-кмета по бюджет и финанси Татяна Костова това е първият бюджет съставен в епидемична обстановка, което води до намаляване на постъпленията в местната хазна, както и до непредвидени разходи за преодоляване на кризата. Налице е устойчив спад в данъчните и  неданъчните приходи, изчерпват се възможностите, тъй като, въпреки повишената събираемост, данъци и такси не са повишавани от 2012 г., каза Костова. Тя подчерта, че във време на криза общината търси възможности за привличане на финансови средства отвън и кредитиране, с което обоснова намерението за теглене на дългосрочен дълг за асфалтиране на улици и благоустрояване в размер на 15 млн. лв., както и тегленето на 1,1 млн. лв. за съфинансиране на проектите за летния театър и Младежкия дом.

Този бюджет не отразява нуждите, не решава проблемите на шуменци, а напротив задълбочава различията и неравенството, поради което групата на БСП няма да подкрепи бюджета. Това заяви лидерът на БСП Веселин Пенчев.Той напомни, че увеличението на бюджета се дължи на увеличението на държавната субсидия, което не е принос на местната власт. „В капиталовите разходи почти 70 % са от преходен остатък – това не е нормална практика, това значи, че не са изпълнени заложени в предходната година проекти”, каза Пенчев и подчерта, че не са предвидени средства за асфалтиране и благоустрояване, парите за селата са малко, с преференции се ползват няколко села и две училища. Пенчев подчерта още, че БСП държи на предложението си за заделяне на 1 млн. лв. за възстановяване на белодробното отделение, от което шуменци и регионът имат остра нужда.

Според  Даниела Русева увеличението на държавната субсидия в рамките на 68 % и свиването на общинския дял на 32% говори за отдалечаване от идеята за финансова децентрализация. Тя подчерта, че държавата дава много пари на общини с кметове на ГЕРБ и ощетява останалите. Според нея списъкът с улиците, подлежащи на ремонт трябва да се утвърждава от комисията по ТРСУ, а облигационният заем, който общината иска да тегли за асфалтиране и благоустрояване на улици да бъде ДО 15 млн. лв. Тя предложи още да се върне практиката лечебните заведения да бъдат освободени от дивидент към общината.

Красимир Костов призова да се търсят нови приходоизточници, а кметът на Мадара Неделчо Неделчев за пореден път изрази недоволство от разпределението на парите за селата.

Очакваните приходи с държавен характер в бюджета за 2021 г. са в размер на 59 757 973 лв., а тези с местен характер – 27 841 445 лв. Чрез външно финансиране през тази година се очаква да бъдат реализирани проекти на обща стойност близо 25 млн. лв. Средствата са предоставени на общината от държавата и от европейските фондове, припомни кметът Любомир Христов. В разходната част за делегираните държавни дейности са предвидени 59 757 973 лв., за местни – 26 560 406 лв. Държавно делегираните дейности ще бъдат дофинансирани с 1 281 039 лв.

Въпреки че извънредната обстановка се отразява негативно на общинските финанси и заложените местни приходи са с 10% по-малко в сравнение с миналата година, Община Шумен не увеличава местните данъци и такси, каза кметът по време на обсъждането.Повишава се стандартът за издръжка на 5 и 6-годишните деца в детските градини и от 515 лв. става 683 лв.

С външно финансиране ще бъдат реализирани проекти на стойност близо 25 млн. лв. Това са средства, които са предоставени допълнително на общината от държавата и от европейските фондове. С тях ще бъде изградена довеждаща инфраструктура на Индустриалния парк, ще бъде ремонтиран общинският път до „Алкомет“, ще започне ремонт на градския стадион, на хиподрума, на две детски градини. В тази сума са включени и средствата, които държавата отпусна за реализация на първия етап от възстановяването на водоснабдителната система „Мътница“, за довършване на ремонта в спортния комплекс „Плиска“ и за нов физкултурен салон в III ОУ „Д. Благоев“. Предстоят обновяване и реконструкция на Летния театър и Младежкия дом.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *