Добра ли беше за вас 2021?

or

гласували: 155

Приветствие за 1 ноември

Поздравление към жителите на община Шумен по повод Деня на народните будители – 1 ноември отправи кметът Любомир Христов. Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. За първи път въведен със закон през 1923 година по предложение на кабинета на Александър Стамболийски. През 1945 година честването на празника е отменено от новата комунистическа власт, но в първите години след отмяната на много места в страната продължават да го отбелязват. Почитането на празника е възстановено през 1992 година. Ето и текста на привествието на кмета на община Шумен Любомир Христов

Уважаеми съграждани,

Денят на народните будители е празник, който ни свързва с най-здравите корени на българската духовност, благодарение на която сме съхранили нашата идентичност през вековете. На първи ноември ние отдаваме почит към паметта и делото на народните водачи, книжовници, революционери и просветители, дали своя принос за съграждането на родината. На този празник изразяваме уважението си към светлите личности от нашата история и към големите българи, които и днес ни вдъхновяват да намерим своето истинско призвание в живота.

Приемете моите поздравления по случай Деня на народните будители.

Нека бъдем достойни техни наследници и да градим със самочувствие бъдещето на нашия град!

 

 

 

Любомир Христов,

кмет на община Шумен

Коментари

  • стоянов ноември 1, 2017 в 8:46 am

    Да уточня-на 1 ноември отдаваме почит към народните будители. Но такива има и днес-броят се на пръсти ,но ги има ,дори и в Шумен.Така ,че поклон и пред всеотдайността на съвременните ни родолюбци. и радетели за просвета и българщина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *