Искате ли да има предсрочни парламентарни избори?

or

гласували: 47

Пречиствателната на груб строеж


Голяма част от елементите на градската пречиствателна станция за питейни води в кв. Дивдядово са изпълнени на фаза груб строеж. Това показаха от “Водоснабдяване и канализация – Шумен” по време на обиколка в обекта на кмета Любомир Христов, заместника му инж. Боян Тодоров, в която участваха и представители на медиите в Шумен. Управителят на ВиК – Шумен Жанета Панайотова, запозна кмета Христов с напредъка на строителството и оставащите етапи. Проектът за пречиствателната станция е е на стойност 21 млн лв и се изгражда с финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”, съфинансирана от Кохезионен фонд и Република България, както и с подкрепата на община Шумен. “Изпълнението на обекта върви по график и се работи паралелно по всички подобекти. Въпреки неблагоприятното време, не сме спирали работа”, каза Жанета Панайотова, управител на ВиК – Шумен.

Заустващият колектор вече е изпълнен изцяло. На сграда ” Решетки и сита” са изпълнени фундаментните стени и хидроизолация по стените и в момента се правят обратни насипи преди полагане на бетонова настилка. На сграда “Филтърен корпус” са изпълени фундаментните стени и в момента се изгражда резервоара за промивната вода. По сграда “Контактен резервоар и помпена станция” са завършени всички стени на контактния резерваор и се изпълнява кофраж за покривната плоча. За сграда “Административно – лабораторен корпус” е завършен грубият строеж, вдигнати са тухлените преградни стени и към този момент се прокарват вътрешни инсталации и се поставя дограма. За сграда “Обезводняване и реагентно за технологични отпадъчни води” е завършен грубият строеж, изградени са тухлените стени и в момента се поставя стоманената покривна конструкция и дограмата. По
сграда “Изравнител за технологични отпадъчни води е изпълнено дъното на сградата, която представлява резервоар и към момента се изграждат бетоновите стени. На сграда “Хлораторно” е завършен грубият строеж и в момента се изграждат тухлените стени. Преди седмица започна изграждането на площадковите ВиК инсталации.

Паралелно с проекта за пречиствателна станция върви и проект за строителството на новия довеждащ водопровод от яз. Тича на стойност 60 милиона лева.”Липсваше работен проект за изграждането на довеждащ водопровод, там договорът беше подписан само с идеен проект. Двете фирми, които спечелиха трите лота по довеждащия водопровод в момента са на етап на изработване на работния проект, два от участъците са готови, остана единият. Надяваме се, че времето ще ни позволи да започнем до есента и този изключително важен за Шумен проект.” – обясни пред репортери управителят на ВиК – Шумен Жанета Панайотова. Цялостният проект трябва да приключи до 31 декември 2023 година, реалистично е през пролетта на 2024 след необходимите тестове пречиствателната станция да влезе в експлоатация.

С въвеждането в експлоатация на Пречиствателната станция за питейни води ще бъде решен проблемът с повишаването на мътността на водите от яз. “Тича” в периодите на обилни валежи и ще се гарантира по-добра услуга за жителите, бизнеса и институциите в града.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *