С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Прерийни кучета в Зоопарка, единствени в България

Ако искате да видите прерийни кучета, посетете шуменския Зоопарк. Екзотичните гризачи са пристигнали от зоопарка в чешкия град Дечин и днес за пръв път бяха показани пред посетителите. Шуменските прерийни кучета са млади екземпляри – 2 мъжки и 3 женски. Преди да ги покажат пред посетителите, животните бяха настанени в отделно помещение за адаптация. Петте животните са единствените от този вид в цяла България, съобщиха от ОП „Паркове и обредна дейност“.

Прерийните кучета са разпространени в Северна Америка и са близки родственици на мармотите. Също като тях през зимата и те изпадат в състояние на летаргия и прекарват доста време в сън. Пролетта вече ги е събудила и гледачите в шуменския зоопарк са им подготвили меню от зеленчуци и гранули като преди това са проучили навиците на животните и хранителния им режим.

Зоопаркът предстои да бъде разширен със средства по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., съобщиха от ръководството на предприятието. Община Шумен вече има одобрен проект по процедура „Техническа помощ за инвестиции в зоологически градини“ в размер на 196 992 лв. Със средствата ще се изготвят необходимите планови документи за функционирането и развитието на зоологическата градина.

Изготвянето на плановите документи е изискване на ЕС. Наличието им ще даде възможност за изпълнение на бъдещи инфраструктурни проекти.

В момента видовете животни в шуменския зоопарк са 14.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *