Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 565

Президентът на ПЕС подкрепя

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

Дойдох в Шумен и областта за да подкрепя кандидата на БСП за кмет на Шумен Венцислав Венков и листата за общински съветници, както и кандидатите на левицата в Нови пазар – Георги Сашев и във Велики Преслав – Александър Горчев. Това обяви пред репортери в пресклуба на БТА президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш министър-председател на България Сергей Станишев.

Президентът на ПЕС се включи в кампанията на кандидата за кмет на Нови пазар Георги Сашев.

“И тук, както и в цялата страна, БСП има историческа мисия – да разгради порочния модел на управление на ГЕРБ там, където има най-голяма нужда – в местната власт. И да събори всички пирамиди на зависимости на това управление. Непростимо е да пропуснем този шанс, още повече, че сега ГЕРБ е в много по-слаба кондиция, отколкото през 2015 г. Те са изчерпани. БСП е последователна и предвидима политическа сила. На евровота поискахме предсрочни избори в страната. Пътят към спечелването на следващи парламентарни минава през сериозна битка и успешно представяне на местния вот.” – подчерта Станишев.

По думите на президента на ПЕС в кампанията до момента правят впечатление няколко неща: тишината – липсата на политически послания, на политики и визия за местното самоуправление. Няма национален дебат накъде вървят българските общини, как да се привлекат инвестиции към тях, кои са приоритетните проекти за еврофинансиране, как изграждаме свързаността – дигитална и транспортна. Партиите представиха платформи, но те останаха само на хартия. Няма сблъсък на идеи.

БСП винаги е представяла сериозни политически послания в кампаниите си. Затова си мисля, че в настоящия политически вакуум, точно нашата партия трябва да представи цялостната си визия в национален сблъсък за политики. Гласуването след две седмици е в пряка връзка с подобряването на живота на хората, с инфраструктурата, с грижата за децата и младите хора, за възможностите за бизнеса. В най-бедната държава в ЕС именно социалните послания могат да предложат решения за спиране на миграцията – от малките към големите градове и към София, и на най-страшната – към чужбина. В оставащите седмици можем да постигнем много по-сериозно уплътняване на образа на БСП. Със силно национално присъствие и политика.

 

За пореден път се наблюдава опит кампанията да се превърне в цирк, а политици си позволяват недопустимо поведение с цел да принизят надпреварата до скандали и груби коментари. Така се отвлича вниманието от основната битка и се прави заслон на ГЕРБ и техните кандидати, които са с изчерпан потенциал и вериги от зависимости. Идеята е хората отново да бъдат отвратени и да не отидат до урните, а изборите да бъдат решени служебно с организиран, корпоративен и купен вот.

Станишев представи и една друга цел на левицата, която в момента не е на фокус, тъй като кампанията е съсредоточена за спечелването на кметски и съветнически мандати по места. “Доброто представяне на БСП на тези избори означава и постигането на паритет с ГЕРБ в Управителния съвет на НСОРБ. Така беше през 1999 г. и БСП извоюва председател на Сдружението в лицето на Костадин Паскалев. Тогавашният резултат на изборите освободи от страха мнозина и предпостави изхода от парламентарните избори през 2001 г. Доброто представяне на левицата през 2003 г. проправи път за парламентарната победа през 2005 г. През 2007 г. ГЕРБ тръгна на поход към властта точно през местните избори и спечели националните през 2009 г. Това показва колко ключови са тези избори. Кандидатите ни по места са смислени и успешни хора, но е нужно и много сериозно осмисляне и подкрепа от страна на Националния предизборен щаб на нашата партия.” – каза още Станишев. Според президента на ПЕС коалицията БСП за България има потенциал на тези избори да увеличи броя на кметовете си от 60 на 100.

“Имаме амбициите да спечелим изборите в Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Каспичан. Нашите кандидати навсякъде са добре разпознаваеми, с добър професионален опит и добре посрещани от населението на своите общини.” – представи пред Сергей Станишев целите на БСП за България заместник-председателят на ОбС на БСП в Шумен и член на областното ръководство на социалистите Тодор Тодоров.

В събота Станишев се включи в предизборния календар на кандидата за кмет на Шумен Венцислав Венков, участва в срещи в Нови пазар, където изрази подкрепата си за Георги Сашев, а в следобеда замина за Велики Преслав за да подкрепи кандидатурата на д-р Александър Горчев за трети кметски мандат. “Винаги съм идвал с удоволствие и желание да изразя моята подкрепа пред всеки избор тук за местна власт, а сегашните избори са изключително важни за общината, но и за цялата страна. Искам от всички да се разбере, че промяната в страната може да започне от този месец. На хората им омръзна от това управление, а и самите управляващи разбират това и никак не им е комфортно. “ Това сподели г- Станишев с кандидатите за общински съветници, предизборният щаб, активисти и доброволци на коалиция „БСП за България“ в Карталовата къща на общинския център.

Пресцентър на БСП за България

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *