Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 706

Предпразнично за пожарникарите

647 пожара са гасили огнеборците в Шумен през последната година, в 290 случая са оказали техническа помощ в критични ситуации. Това е равносметката на комисар Иван Иванов ръководител на Регионалната дирекция по пожарна безопасност, дни преди професионалния празник на огнеборците 14 септември. Според него годината е била тежка, но и много успешна.

44 служители са получили награди за проява на висок професионализъм и личен принос при изпълнение на служебните задължения. По думите на комисар Иванов всички служители имат добра подготовка и това показват последните вътрешни изпити и оценки по шестобалната система. Най-добрите са в службите в Шумен и Нови пазар. После в класацията са Смядово, Каолиново, Велики Преслав и Върбица.

Предпразнично Комисар Иван Иванов отчете годината като трудна, но и много успешна.

За сравнение през 2018 година са възникнали 1156 произшествия, като пожарите са 619, аварийно спасителни дейности и техническа помощ са  445 и 92 други произшествия.

За последните пет години загиналите при пожари са както следва: 2014 г. – 1 човек, 2015 г. – 2 човека, 2016 г. – 1 човек, 2017 г. – 1 човек, 2018 г. – 2 човека и 2019 г. – 3 човека.

През последните десет години най-голям брой произшествия са възникнали през 2012 година – 1720.

Комисар Иванов припомни по характерните произшествия, възникнали през годината:

На 10.03.2019 г. възникват два едновременни горски пожара в с. Живково и с. Благово. Пожарите обхващат голяма площ в иглолистни гори. За  потушаването са извикани екипи от РСПБЗН – Шумен, Нови пазар и Велики Преслав.

На 11.03.2019 г. в 07:21 часа в РСПБЗН – Шумен при РДПБЗН – Шумен е съобщено за пожар в автобус Ивеко между кв. Дивдядово и гр. Шумен. Автобуса е превозвал 35 ученика от гр. Велики Преслав. Произшествието е ликвидирано без пострадали ученици.

На 10.05.2019 г. в 17:30 часа в РСПБЗН – Шумен при РДПБЗН – Шумен е съобщено за пожар в нефункционираща  детска градина в град Шумен. В ликвидиране на произшествието са участвали 4 бр. пожарни автомобили и 13 човека личен състав.

На 28.07.2019 г. е получено съобщение за пожар в склад за домашни потреби на ул. „Калиакра“ в град Шумен. От огъня е унищожена 500 кв. м. покривна конструкция и битови стоки.

През изминалата година служителите осъществяващи държавен противопожарен контрол са извършили 21 комплексни, 317 контролни и 334 тематични проверки в обектите. За отстраняване на констатирани нарушения са връчени 407 противопожарни разпореждания. За допуснати административни нарушения са съставени 65 акта.

Служителите осъществяващи държавен противопожарен контрол в областта на новото строителство са изготвили становища на проектна документация и са участвали във въвеждането в експлоатация на 148 обекта.

В началото на месец юни 2019 г. се проведоха републикански състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ в к. к. Албена. Отборът на  IX ОУ „Панайот Волов“ в град Шумен, представящ нашата област се класира на призовото второ място. През месец юли 2019 г. тимът  взе участие в световното първенство на младежките противопожарни отряди, което се проведе в гр. Мартини, Швейцария и се класира на четвърто място.

Приоритетните задачи, които стоят пред Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен към настоящия момент са доразвиване и обучение на доброволни формирования, както и качествена превенция и обучение на населението с цел защита от природни бедствия. В тази връзка на територията на област Шумен в процес на изграждане е един от шестте областни учебни центъра за обучение на населението за действия при природни бедствия.

Организирана противопожарна служба в България се създава в началото на ХІХ век след като през зимата на 1831 г . пожар изпепелява голяма част от София. На 14.09.1905 г. пожарни командири от София, Пловдив, Пазарджик и Бургас участват в първият пожарникарски събор и е сформирано първото пожарникарско дружество в България. На събора е решено датата 14 септември да бъде годишен празник на пожарната. С взетите на събора решения се поставя началото за развитието на организираното пожарно дело в България.

В далечната 1906 г. в гр.Шумен е учредена „Доброволна пожароспасителна дружина”. През 1924 година с „Правилник на Шуменската градска пожарна команда” са регламентирани официално дейността, управлението и района на действие на Шуменските огнеборци.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *