Подкрепяте ли проектокабинета на Слави?

or

гласували: 387

Празник на чушката и домата

Архивни кадри

За 12 път в събота село Мараш ще бъде домакин на Деня на чушката и домата, съобщи за Шмоко.бг кметът на селото Красимира Спасова. Кметицата даваше в петък последни указания, до плацдарма, на който чушки и домати ще се надпреварват кой е по-по-малък и кой най-най-голям вече е прекарано електричество. “Пристигат скарите, люлките, въртележките за децата, очакваме да стане един хубав празник.” – коментира Красимира Спасова.

Празникът, който конкурира донякъде празника на Динята в съседното село Салманово се провежда през година, а първото му издание е преди близо четвърт век. В събота гостите на Деня на чушката и домата ще могат да си купят ида опитат от прочутата Марашка лютеница. В четвъртък жените от селото запечатали 50 буркана по 400 грама, а в момента се готвят за кулинарен базар с домашни тестени изделия и сладкиши, от които гостите на празника също ще могат да си купят и опитат. Домати и пипер отглеждат в домовете си почти всички марашлии, в селото расте продукцията си и местен фермер. “Плодородната марашка земя ражда вкусни зеленчуци, от които се произвежда прочутата Марашка лютеница, с чиято рецепта всеки път гостите си тръгват от нашия празник и, вероятно вече се прави на много места извън Мараш.” – разказва още кметицата Красимира.

Освен люлки и въртележки за децата, за всички гости на пиперено-доматения купон в Мараш ще пее една от звездите на тазгодишния Пиринфолк Христо Косашки, който ще пристигне в селото със своя танцов състав. Христо Косашки е роден през 1981 год. в Луковит. Завършва Средно музикално училище с профил народно пеене в Тетевен, а след това и Музикална педагогика в Благоевградския университет. От 2001 до 2006 г. е солист в Държавен ансамбъл ‘Пирин’. Дебютният му албум ‘С песните на Христо Косашки’ се появи преди година. Печелил е две награди от фестивала ‘Македония фолк’ – награда на публиката през 2006г. и голямата награда през 2007 г. През 2008 г. Христо Косашки спечели трета награда в конкурса за изпълнители с песента ‘Лихини да кайче веслаше’. За блестящото си представяне в Сандански той получи и наградата на телевизия ‘Планета фолк’ за перспективен млад изпълнител.

Празникът започва в събота, 24 юли от 18 часа в парка до Водната кула в Мараш.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *