Подкрепяте ли проектокабинета на Слави?

or

гласували: 387

Празник, клетва и отличия

С тържествена церемония за най-новото попълнение на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ – първокурсниците започна за академичната общност новата учебна 2021/2022 година. Ограниченият брой присъстващи се налага заради  усложнената епидемиологична обстановка в страната и опасността от заразяване с COVID-19. Прага на Шуменския университет днес прекрачиха 1398 първокурсници.

Тържеството започна с ритуал по издигане на знамената. Националния флаг на България, знамето със звездите на Европейския съюз и знамето на шуменския университет издигнаха сребърната медалистка от летните олимпийски игри и бакалавър от ШУ в специалността Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт Антоанета Костадинова, хореографът от СУ „Сава Доброплодни“, докторант, завършил три магистърски програми в университета и дългогодишният преподавател в ШУ Бисерка Йовчева, която беше удостоена със званието Professor honoris causa за съществения й принос и активна дейност за издигане, утвърждаване и популяризиране името на университета през годините. Антоанета Костадинова пък получи Златна значка за спортните си постижения.

Архиерейският наместник на Шумен ставрофорен иконом отец Димитър благослови с водосвет началото на учебната година и предаде благопожеланията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за здраве и успехи на всички студенти и преподаватели.

„Като Ректор на това висше учебно заведение искам да ви уверя – не сте сгрешили в избора си. Искам да ви уверя, тук сте желани,  че тук ще бъдете в една среда, в която няма да ви липсва нищо – уважението на преподавателите и помощта на служителите и помощта на по-големите студенти. Виждате кои хора издигнаха знамената само преди минути – убеден съм, че сред вас са следващите достойни представители на академичната ни общност, които ще заслужат тази чест.“ – така се обърна в първия учебен ден към първокурсниците ректорът на Шуменския университет проф. д. и. н. Георги Колев.
Попътен вятър им пожела и четвъртокурсничката в специалност Журналистика и реклама г-жа Христина Келисакиева-Колева, която вече работи като PR на община Бяла: „Днес започва вашият четиригодишен академичен път. Не винаги ще е лесно, но от опит споделям, че вашите преподаватели ще са винаги до вас. Бъдете любопитни, бъдете взискателни, черпете от ресурсите, които университетът ви предоставя и вървете уверено към реализацията на мечтите си. Натрупването на знания и умения е ключово за вас, като бъдещи специалисти в областта, която сте избрали“.

В тържествена обстановка университетът връчи и почетните си отличия. Към удостоените с признание от академичната общност освен Антоанета Костадинова и Бисерка Йовчева се присъединиха проф. Валери Чакалов, проф. Димитър Николов Чолаков, студентката Дарина Пламенова Иванова, студентският отбор по програмиране в състав Валентин Младенов Борисов, Николай Траянов Иванов и Ивелина Спасова Иванова.

Проф. Чакалов получи плакет за особен принос и заслуги за популяризиране и утвърждаване авторитета на учебното заведение.

В категорията „Постижения  в художественотворческата дейност“ през 2020 година Наградата на Ректора получи проф. Димитър Николов Чолаков.

В същата категория наградата на Ректора получава Дарина Пламенова Иванова – студент в специалност Педагогика на обучението по  музика.

В категорията „Постижения в науката“ Ректорът отличи студентския отбор по програмиране в състав Валентин Младенов Борисов, Николай Траянов Иванов и Ивелина Спасова Иванова.

Първокурсниците положиха академична клетва и положиха цветя на признателност пред паметника-свитък пред Ректората. Приветства ги заместник-ректорът проф. д-р Чавдар Сотиров: „Не забравяйте този момент, не забравяйте своите мечти и преживявания в този ден. Вярвам, че те са добри и чисти. Пожелавам на всички те да се изпълнят!“.

Видеообръщения и поздравителни адреси към новоприетите студенти отправиха кметът на община Шумен г-н Любомир Христов, областният управител на област Шумен г-н Валентин Александров, председателят на общинския съвет в Шумен г-жа Ася Аспарухова, г-жа Албена Иванова-Неделчева – председател на постоянната комисия по просвета, образование и наука в общинския съвет, проф. А. Солоненко, ректор на Мелитополския държавен педагогически университет „Б. Хмельницки“, директорът на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ г-н Димитър Димитров, Любка Любенова – регионален мениджър Регион Североизток на Райфайзенбанк. и Христо Рафаилов – управител на офис на Райфайзенбанк в Шумен.

Всички студенти, преподаватели, служители и обществеността имаха възможност да наблюдават празника чрез излъчване на живо в официалната страница на Университета във facebook и в канала в youtube. Церемонията премина при спазване на изискванията на министъра на здравеопазването за физическа дистанция и ползване на лични предпазни средства.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *