С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Право на отговор

Любомир Христов

Любомир Христов

“Общината предпочете процедурата на прякото договаряне за избор на фирма, която да събира боклука, за да избегне опитите за блокиране на дейността. Основателни са съмненията ни, че при други обстоятелства биха се явили фирми, които тенденциозно да се опитат да удължат процедурата и срока за обслужване от сегашната фирма и така да забавят наемането на нов изпълнител.”

Това заявява в писмо до медиите кметът на Шумен Любомир Христов в отговор на твърденията на депутата Иван Иванов, че общината не е прозрачна при избора на сметосъбираща фирма и че сметището, което гори от миналия петък, е запалено нарочно.

“Ще припомня, че по обществената поръчка за сметосъбирането по селата вече шест месеца текат съдебни процедури с фирмата “Титан”. Или г-н Иванов вече забрави, че още с встъпването си в общината като кмет, аз оспорих заложената твърде висока цена в нея?

За разлика от сключваните обществени поръчки при предишното кметско ръководство, по които все още не можем да намерим част от подписаните договори, сега ние правим процедурите максимално прозрачно. Всеки, който желае, може да дойде и да присъства на оценката и избора на изпълнител.

Да, поканили сме три фирми. Заложената в процедурата максимална цена за извършване на дейността е с над 800 000 лв. по-ниска от сегашната за същия обхват работа.

Бих искал да помоля г-н Иванов да не използва тази чувствителна за населението тема, за да манипулира общественото мнение. Освен това, не искам да прозвучи грубо, но прави впечатление, че г-н Иванов напоследък често прави изказвания, без да е достатъчно добре подготвен по темите, които засяга.

Той прави връзка между избора на нов изпълнител на сметосъбирането, пожара на депото и приключването на дейността на сегашния концесионер. Твърди, че има достатъчно информация и ако прецени, че в нея се съдържат данни за престъпление и за умишлен пожар, ще сезира прокуратурата.

Пак според него, вероятната цел при евентуален умишлен пожар е “да се затрудни работата на един бъдещ оператор на сметището”.

Бих искал да припомня на уважаемия г-н Иванов, че обслужването на сметището в момента по договор е поверено на фирмата концесионер “Титан – БКС”. И ако Иван Иванов има доказателства за умишлен палеж, нека наистина да сезира прокуратурата.

През 2015 г. също е мало самозапалвания. Експертите казват, че една от причините е нередовното запръстяване. Те смятат, че не се спазва технологията за депониране на отпадъците, което още един път прави наложителна смяната на оператора на депото. Фирма “Титан” управлява сметището и ако г-н Иванов наистина има данни за извършени нарушения или за престъпление, нека да се обърне към контролните и правораздавателните органи, които да вземат съответните мерки.

Впрочем, нали именно за да прекрати порочната практика на концесионния договор, община Шумен взе решение за създаване на общинско предприятие по чистотата, в чиято дейност се включва и експлоатацията на регионалното депо.
И после, ако депото е умишлено запалено, кой всъщност би имал мотив да го направи? Не звучи логично общината да иска да затрудни себе си като бъдещ оператор, нали?

Или г-н Иванов не е информиран, че Общинският съвет гласува предложението общинското предприятие по чистотата да поеме управлението на депото от 23 юли. Няма друг концесионер, който би бил затруднен.

Не бих се съгласил и с казаното от г-н Иван Иванов, че на територията на сметището работи сепарираща система, която намалява с 40% обема на боклука. Въпреки това, казва той, парите, които постъпват в касата на фирмата, която обработва сметището, са в същия размер.

Ще му припомня какво пише в договора с фирмата от 19 февруари 2015 г. В него е заложено да се намали с 25 % за 2016 г. количеството на рециклируемите отпадъци. Но до момента тези проценти все още не са достигнати.

Освен това няма как да се промени цената, защото договорът за сепариране не е обвързан със сключения договор за концесия. Договорът с “Титан – БКС” е по закона за концесиите, а договорът за сепариране – по ЗОП и в него не съществува клауза за намаляване на обема на отпадъците. И пак ще напомня, че той е подписан по времето на управлението на предишния кмет.”

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *