Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 492

Права и задължения

Правата и задълженията на училищата, ползващи програмата за прием на ученици в първи клас, обсъжда днес на свое заседание комисията по Просвета, образование и наука към Общинския съвет в Шумен, свикана от председателя Валентина Тодорова. Повод стана докладна на председателя на Съюза на работодателите в средното образование Ема Радушева, директор на СУ „П. Волов”. В нея тя оспорва плащането на 300 лв. от всяко училище за абонаментна поддръжка на програмния продукт, както и сключването на договор за този продукт между община Шумен и „Информационно обслужване” АД, при условие, че децата са доста по-малко от броя на местата. Радушева оспорва и сключването с фирмата „Информационни системи” АД договор с всяко училище за продукт, който се ползва веднъж в годината, както и размерът на таксата.

В пространен отговор общината обяснява на г-жа Радушева целия процес на осъществения прием, без да дава конкретни отговори на отделните въпроси. Наложи се те да бъдат дадени пред комисията. Зам.-кметът Найден Косев изясни, че по-голямата част от сумата в размер на 22 000 л. за продукта е била платена от общината. Таксата за поддържане обаче, в размер на 8000 лв. годишно, се разпределя между училищата, които ползват програмния продукт, а нейният размер е определен от изпълнителя, каза той. Според Бисерка Йовчева е трябвало проблемът да се изчисти предварително, за да не бъде администрацията атакувана.  Никой не ни атакува, това са разсъждения, каза Косев, визирайки докладната на Радушева. Живка Тонева опонира, че част от директорите са подписали договорите, за да нямат проблеми, а Косев поиска да знае, кои точно са тези директори.

В процеса на обяснения Валентина Тодорова заяви: „Става въпрос за принципни неща. Трябваше да бъдем запознати с документа и да знаем, че имаме да плащаме по 300 лв. Понеже сумата не е голяма, аз също подписах. Редно е да си поделим разходите, но трябваше да знаем предварително”. Найден Косев заяви, че този въпрос е бил обсъждан на сбирките за обучение на директорите, от което Валентина Тодорова се изненада.

Найден Косев защити хората, които са работили денонощно по внедряването на програмата и ги определи като доброволци, които работят за града. Не трябва да търсим проблеми и да спъваме,  нещо добро, с апломб заяви Косев.

Тъй като комисията по образование не одобри подготвения от администрацията отговор, реши да напише свой. Обсъждането му ще бъде след края сесията в четвъртък или по време на тайното гласуване на съдебните заседатели.

Комисията обсъди финансовия отчет на Общината  за шестмесечието в частта за образование.Стана ясно, че има много неусвоени средства, но те са по проекти, по които текат процедури, обясни Косев.

Откритата от Радослав Узунов грешка по текущите промени по разхода в капиталовата програма бе отречена от зам.-кмета Татяна Костова, но минути след това дойде отново в залата да се извини на Узунов и призна общинската грешка в обяснителната записка.

Макар и извън темата бе обсъден и въпросът за отпускане на 30 000 лв. на ФК „Волов Шумен”. Найден Косев защити клуба, който добре работел с деца и юноши и сега имал намерение да вкара мъжкия отбор в трета лига и футболът да заеме подобаващо място. Възникна въпросът дали другите футболни кубове няма да имат претенции, но Косев обяви, че всичко е договорено. Сега очакваме футболът в Шумен да възкръсне с 30 000 лв.

На въпрос на Валентина Тодорова какво е мнението на министър Вълчев за целодневното обучение, Косев обясни, че по време на срещата министърът е заявил, че към всяка община ще се подхожда индивидуално. Косев смело го поканил проверките за готовността за преминаване на целодневен режим, да започнат от Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *