Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 717

По тръбата

Един екип на ВиК в “Сусурлука” под махалата “Гламя” в Дивдядово, втори срещу бензиностанцията край преславския път до Хан Крум, трети срещу него, четвърти по старото шосе за “Хан Крум” при “Тунела”. Това видя при обход на “тръбата” на довеждащия водопровод екип на Шмоко.бг. От ВиК засега не се ангажират с краен срок за ремонта, но според неофициална информация при благоприятно стечение на обстоятелствата и с този ход на работата в ранния следобед в петък може да започне пълнене на системата.

При “Сусурлука” откриваме “виновника” за голямата авария в сряда вечерта, станала причина и за ускоряване на ремонтите по мрежата. На място, където се съединяват стоманена и PVC тръба има счупване, тръбите буквално са се разместили и трябва да бъде извършен ремонт. За ремонта от ВиК са потърсили съдействието на бургаската фирма “Водоканал Алиаксис”, които в четвъртък сутринта работят на терен. Имаше вече въпроси няма ли специалисти във ВиК – Шумен да направят ремонта. Оказва се, че възстановяването на водопровода има специфика. Обяснява я инж. Галин Ганчев, ръководител на Експлоатационен район – Шумен. “Аварията изисква монтаж на елементи от полиетилен с големи размери и специализирано оборудване за лепене. (Ако сме разбрали правилно – електромуфа, в която има вградени реотани, те се нагряват и обхващат плътно двете тръби, които съединяват). С помощта на фирма “Водоканалстрой Алиаксис”, които се отзоваха своевременно на мястото на аварията можем да отстраним повредата и мислим, че в рамките на деня бихме могли да направим подмяната на авариралия участък и да се подготви за пълнене на системата с вода, което може да стане в утрешния ден.”

Бургазлии обясняват, че самият монтаж на електромуфата отнема не повече от 40 минути, но повече време трябва за подготовката. “То е като в любовта, ходиш, купуваш цветя, каниш на вечеря, пък самият с***с продължава 30 минути.” – опитва се да обясни като за неспециалисти специалист с добро чувство за хумор и добро настроение въпреки напрегнатата ситуация.

До бензиностанцията в “Хан Крум” е най-голям зор. Там при главния път има две аварии. При едната копае багер и се очертава тя да е най-сложната. Причините – водопроводът минава на дълбочина 5.50 6.00 метра, минава под пътя през тунел, в който има засега поне две аварии под пътя Шумен – Велики Преслав. Усложнението идва оттам, че заедно с водопровода вървят и трасета на още един водопровод за селото, има кабели на “Виваком”, оптична мрежа и още един съобщителен кабел, за който не се знае работи ли или не, но трябва да се пази. Стрес е и движението по пътя, патрул на “Пътна полиция” осигурява безопасността при движението на техниката и извършването на ремонтните работи в непосредствена близост до пътното платно. Ремонтират стоманения водопровод фи900, същият, който е целият за подмяна. Изкопът е в участък, който не може да бъде отводнен и изисква повече работа по отнемане на земната маса. В съседство друга група извършва заварки.

По стария път за село Хан Крум вляво при Тунела има друга бригада на ВиК. Там авариите до момента са пет, две вече са възстановени към обяд. Екипите работят при температури от плюс два до плюс осем градуса, сухо е, и ако продължат така с темпото и същите условия може да напреднат с работата още днес. “Можем да разчитаме за утре следобяд да започнем пълненето. Ще се работи целия ден и през нощта.” – коментира инж. Ганчев с изричното уточнение, че това е само прогноза и то в най-оптимистичния й вариант.”

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *