С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,523

Почина бивш шеф на КТА “Мадара”

Инж. Стефан Дамянов (в средата) с главния директор на КТА “Мадара” Жеко Жеков и вицепремиера Андрей Луканов в музея на комбината през 1984 година. По това време Стефан Дамянов вече е генерален директор на НТПО “Балканкар”. Снимка: Държавен архив – Шумен

На 84-годишна възраст е починал дългогодишният генерален директор на КТА „Мадара“ инж. Стефан Христов Дамянов, съобщи ръководството на Община Казанлък, където инж. Дамянов кмет в продължение на много години. Изтъкнатият общественик и индустриалец беше начело на най-големия някога завод в Шумен в периода от юли 1977 до 1984 година.

Инж. Дамянов поема завода само няколко месеца, след като прераства в комбинат, в който се включватЗаводът за автомобилни надстройки – Преслав и Заводът за фургони – Нови пазар. По време на управлението му са усвоени и внедрени в производството: Автокран “Мадара 851”, Самосвал “Мадара МТ 24”, Седлови влекач 100, 47, Товарен автомобил “Шкода” турбо, Товарен автомобил “Мадара 201”, Лекотоварен автомобил “Авиа”, фамилия разглобяеми фургони, задни и предни мостове за автобус “Сетра”, рами за всички модификации на товарните автомобили “Шкода” и др. Пак тогава, след 1981 година КТА „Мадара“ реализира износ на задни двигателни мостове за Чехословакия, товарни автомобили за Китай, Афганистан, Северна Корея и Албания, фургони за СССР, мотокарни трансмисии за Куба, резервни части за Ирак и изковки за Австрия.

През 1983 година като генерален директор инж. Стефан Дамянов е удостоен с орден „Народна република България“ I степен, получава и „Орден на труда“ – Златен. През 1984 е назначен за генерален директор на НПТО „Балканкар“ в София.

През периода 2003-2011 година Стефан Дамянов е кмет на Казанлък, когато го преизбират за втори мандат на местните избори през 2007 печели вота с 83,4 процента от гласовете.

„В годините на своето управление той положи основите на европейския облик на Казанлък и нито за миг не престана да мисли, работи и помага за развитието на града и населените ни места. Стефан Дамянов беше изключителен визионер със собствен почерк в това, което правеше. Неговите далновидност и перспективност го отличаваха от мнозина. Той беше и ще остане изключително авторитетна личност, дълбоко свързана с нашата община. Човек с огромна енергия и всеотдайност, с които работеше и милееше за Казанлък“, се казва още в съобщението на Общината.

Поклонението в негова чест ще се проведе утре, 16 февруари, от 11:00 до 13:00 часа в зала „Иван Милев”. В 13:30 ч. ще бъде опелото пред Ритуалната зала в Гробищен парк – Казанлък.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *