С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Поход до скалния манастир

Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ на 26 май – неделя. Инициативата е по повод 28 май – Ден на парковете в България и във връзка кампанията на Изпълнителната агенция по горите за повишаване на информираността на обществеността по темите за стопанисването на горите и лесовъдната професия, съобщават от пресцентъра на Парка.

 Походът ще започне от 10 часа, а сборният пункт е Летния информационен център на ДПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“. Преходът е с продължителност около 3 часа с почивките, като служители на Парка ще запознаят присъстващите с историята на скалните манастири по шуменското плато.

По маршрута експертите ще покажат на туристите интересни екземпляри от растителния свят и ще представят извършваните от дейности по опазване и стопанисване на зеленото богатство на парка.

Желаещите да се включат трябва да бъдат с подходящи за туризъм обувки. Не е необходимо предварително записване, походът е безплатен. Маршрутът до скалния манастир над с. Хан Крум е обозначен със зелено-бяла маркировка.

Според историческите сведения, скалните венци по протежението на цялото плато са обитавани през Средновековието от монаси-исихасти, които грижливо са оформили църкви и килии, а някои от тях са били и изографисани.

Скалните манастири и достъпа до тях са описани в специална книжка, издадена от Дирекцията на ПП “Шуменско плато”.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *