С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Посветено на Левски

„Удивена съм от съчетанието между арт атмосферата и СТЕМ средата във вашето училище!“. Това сподели проф. д.и.н. Вера Бонева пред учители и ученици при посещението си в СУ „Сава Доброплодни“ по повод отбелязването на 151 години от гибелта на Васил Левски. В рамките на съвместната инициатива между Факултета по хуманитарни науки на ШУ „Епископ Константин Преславски“ и училището по изкуства ученици от XI и XII с профилирано изучаване на история и цивилизации се включиха в кръгла маса на тема „Левски – дело и памет“, след което проф. Бонева изнесе открит урок в Арт пространството на СУ „Сава Доброплодни“. Освен богата историческата фактология, която поднесе проф. Бонева, интерес предизвика и любопитната информация, която тя разказа за Васил Левски в хода на урока.

Благодарение на съвместната работа между учители по история, изобразително изкуство и информационни технологии пред училищната библиотека тази година в реални размери е пресъздадена обстановката, в която съмишлениците на Апостола на свободата се вричат във вярност, произнасяйки Народната клетва. Образът на Левски присъства в цял ръст, а камата, оръжието и кръстът са прототипи на истинските, но изработени от 3D принтер. Всички ученици имаха възможността да напишат своите думи за Левски, използвайки паче перо и мастило.

В знак на преклонение пред Апостола на свободата през целия ден учениците от V до XII  клас даваха почетен караул пред знамето на училището.

Спортни емоции предизвика традиционният „Лъвски скок“, в който участваха ученици от петите класове. Състезанието се провежда близо 10 години и е един от начините да се привлече вниманието на учениците към героичния образ на Левски.

В рамките на седмицата, посветена на Васил Левски, в галерия „Сава Доброплодни“ бе експонирана изложба с картини на ученици от профил изобразително изкуство, която след това гостува в двете детски градини в кв. „Тракия“ – „Дружба“ и „Братя Грим“.

Открит урок във IIв клас с викторина и песни, и интердисциплинарни уроци в IVб и в VIIг  под мотото „Образът на Васил Левски в слово и картини“ съпътстваха още проявите в седмицата, посветена на Апостола на свободата.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *