С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Поръчките за саниране са в ход

Община Шумен все още няма подписани договори с МРРБ за финансиране на обекти по 107 ПМС, но за да избегне забавянето, обяви обществена поръчка за Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на строителство за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради в град Шумен, община Шумен по 20 обособени позиции. Това заяви на брифинг днес кметът проф. Христо Христов. Идеята е веднага след подписването с МРРБ спечелилите поръчката да започнат работа, тъй като крайният срок изтича в края на 2024г.

Прогнозна стойност на обектите е 16 564 545 без ДДС, а крайният срок за подаване на оферти – 29 юли 2024 (пон).

В обществената поръчка са изброени конкретно и сградите, които ще бъдат санирани. Това са ул. „Софийско шосе“ № 4 вх. от 1 до 5, №14 и №6, ул. „В. Априлов“ 3, „Марица“ № 16,18, 20 и 24 18, „Съединение“ 205, „Велики Преслав“ №33 а и б, № 37 и № 39, жк „Херсон“ бл.8, „Ген. Драгомиров“ 56, „Ришки проход“ № 5, 18 и 34, „Цар Освободител“ № 10 и 64, „Дедеагач“ № 1, „Н. Вапцаров“ №3 и ул. „Страхил войвода“ № 1, 3, 5, 7.

Проф. Христов уточни, че заслугата за голямата част от работата по проекта е на предходното управление, ние довършихме започнатото от тях, коментира Христов.

Условието в поръчката е кандидатите да не могат да поемат повече от два обекта, за да успеят да спазят графиците.

Вторият проект, по който община Шумен е обявила обществена поръчка е „Инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор по проект „Подобряване на енергийната ефективност и модернизация на образователната среда в III ОУ “Д. Благоев“, гр. Шумен“.

По него се предвижда да бъдат извършени дейности, съобразени с предписаните мерки в Доклада от енергийно обследване на сградата на училището, част от които са: направа на топлоизолация на покрива, стените и пода; монтиране на нови прозорци и врати от PVC профил; изграждане на нова отоплителна инсталация, с която ще се повиши коефициента на топлоотдаване; монтаж на ново енергоспестяващо LED осветление и други.

Прогнозна стойност на обекта е 2 886 212 без ДДС. Срокът за подаване на оферти или на заявления за участие е 30 юли 2024.

По този проект също няма подписано споразумение за финансиране, на проф. Христов е уверен, че това ще стане скоро, тъй като средствата са от МОН по НПВУ.

Другият проект, чието финансиране е по 107 ПМС, може да създаде проблем, тъй като при липсата на правителство, никой не поема отговорност да подписва договорите, коментира кметът Христов.

Общината има подадени още 15 искания за сключване на договори за финансиране по същото постановление, най-големите от които са за проектите за градския стадион, плувния басейн, улиците „Ришки проход“, „Тича“, зала „Плиска“, гробищния парк и др., коментира кметът Христо Христов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *