Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 824

Поправката „Капралов“

Да се спре процедурата за провеждане на конкурс за избор на нов обществен посредник и да се прекрати работата на комисията по избора му до установяване на новите правила. Това реши Общинският съвет на свое заседание днес. Деветчленна временна комисия от 7 съветници и двама представители на администрацията ще бистрят новите правила. В срок от три месеца тя трябва да обсъди всички предложения и да изготви проект за изменение на правилника, който да бъде предложен за одобрение от ОбС.

Решението се наложи заради исканата промяна в правилника за избор на омбудсман в две докладни от председателя на ОбС Красимир Минчев и от двамата съветници Артур Алтунян и Васко Тодоров. Спорният въпрос беше дали омбудсманът да има мандат или той да отпадне, като се даде възможност на заемащия длъжността да се яви наравно с новите кандидати на нов избор. Според  Алтунян и самия сегашен омбудсман Иван Капралов, това не предопределя избора на досегашния обществен посредник. Мнението на ГЕРБ и лично на Красимир Минчев бе мандатността да остане. Той претендираше още за намаляване на заплатата на омбудсмана, която да бъде 80% от заплатата на председателя на Общинския съвет. Сега тя е 80% от кметското възнаграждение. ГЕРБ оспорваха и необходимостта от технически сътрудник на омбудсмана.

До приемане на новите правила и провеждането на конкурс по тях, Иван Капралов ще продължи да изпълнява длъжността си. Ако в новия правилник остане правилото омбудсманът да се избира от 2/3 от гласовете, то има вероятност, ако не се постигне предварителен консенсус, да не бъде избран нов омбудсман, а Капралов да остане да изпълнява длъжността.

Коментари

  • Дидо Косачката юни 25, 2020 в 11:27 am

    Капралчето пожизнен омбудсман! Сладка е омбудсманската заплатка, особено, ако не трябва да работиш нищо, за да я получаваш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *